Linkovi

U toku zdruzeni zracni i pomorski napadi Sjedinjenih Drzava, Britanije i Francuske, na snage sirijskog rezima


Prvi snimci napada americkih snaga na Syriju
Prvi snimci napada americkih snaga na Syriju

Predsjednik Trump je veceras, 13. aprila, objavio da su Amerika, Francuska i Britanija otpocele opseznu vojnu akciju protiv snaga sirijskog predsjednika Bashara al Assada .

Predsjednik je rekao da je cilj vojnih napada , okoncanje koristenje kemijskog oruzja od strane sirijskog rezima.

Britanski premijer Theresa May je izjavila , kako je prenijela agencija Reuters, da vojni udari nisu intervencija odnosno mijesanje u gradjanski rat, i da se neradi o pokusaju obaranja rezima - vec je cilj akcije, objasnila je May, putem ogranicenih i ciljanih udara sprijeciti nastavak civilnog stanovnistv, a ne doprinositi daljoj eskalaciji.

Prosle sedmice je najmanje 40 osoba ubijeno, medju njima veci broj djece, u gradu Douma, nakon sto su bili izlozeni napadu gasom SARINOM, za koji zapadne sile tvrde da je dosao od snaga sirijskog rezima Bashara al Assada.

Napadi na podrucje blizu Damaska
Napadi na podrucje blizu Damaska

Francuska agencija AFP je izvijestila da su eksplozije odjekivale Damaskom i njegovim predgradjima,

Trump je tijekom obracanja naciji prozvao Rusiju i Iran jer nisu nista uradili - posebno Rusija, da zaustave Assadov rezim u koristenju zabranjenog kemijskog oruzja.

“Assadov posljednji napad i nas vecerasnji odgovor , direktni su rezultat toga sto Rusija nije ucinila nista da zaustavi Assada. ” , kazao je predsjednik Trump, dodajuci da je sramno biti saveznik osobi kakav je ubojica Assad.

XS
SM
MD
LG