Linkovi

Sirija: Online jedini put do svijeta


Bez dva strana novinara, nedavno poginula u Homsu, medijski analitičari su saglasni u ocjeni da protok informacija iz Sirije u svijet i sada iskljućivo ovisi od Sirijaca spremnih da dokumentiraju zbivanja u toj zemlji.

Od srednjeistočnih zemalja u kojima se desilo ili dešava "arapsko proljeće" informacije iz Sirije najteže stižu u svijet. Režim Bashara al-Assada zatvorio je praktično sve mogućnosti svjetskim agencijama za praćenje i izvještavanje o zbivanjima u toj zemlji. Opozicione organizacije i grupe oslanjaju se na društvene medije - YouTube, Facebook i Twittter - da u svijet proslijede informacije i snimke o nasilju koje provode režimske snage i otporu koji pružaju svi oni kojima je cilj odlazak al-Assada sa vlasti. Ti mediji su i jedna od snažnih poluga organiziranja otpora režimu sirijskog vlastodršca.

Abdi Hakim Ijburi, trgovac tekstilom prije početka "sirijskog proljeća" na sličan način, online, informirao se o zbivanjima u Egiptu i Tunisu.

Kada je počelo u Siriji....

„... počeli smo koristiti Facebook, YouTube i Twitter da povežemo mlade i nas, aktiviste, da se organiziramo. U Talkalakh-u, odakle sam ja, prvo sa čim smo krenuli bilo je pisanje anti-vladinih grafita po zidovima.“

Ubrzo je Abdi Hakim Ijburi bio uhapšen i mučen. Uspio je nekako pobjeći i izbjeći u Liban gdje je nastavio putem Interneta pomagati opozicioni pokret u Siriji. O tome kaže:

„U mom radnom gradu bilo je mnogo ljudi za koje nisam znao da su pripadnici opozicionog prokreta. I da nije bilo socijalnih medija svi mi, koji nismo znali jedni za druge, ostali bi neujedinjeni.“

U Londonu Emanuelle Esposti, kolumnistica i blogerka, analizirajući mnoge amaterske video snimke iz Sirije ističe:

„Vrlo je teško znati, ili zaključiti, odakle je ono što je snimljeno, ko stoji iza snimka... Treba reći da na ulicama sirijskih gradova nema reportera-profionalaca, ali i da moramo vjerovati u autentičnost tih snimaka.“

Jedan od najpoznatijih aktivista u Siriji bio je Rami al-Sayed. Koristio je web stranicu "Bambuser" da u svijet diretkno i uživo proslijedi prizore bombardovanja Homsa. Njegovi prijatelji kažu da je poginuo pogođen šrapnelom.

Bez dva strana novinara, nedavno poginula u Homsu, medijski analitičari su saglasni u ocjeni da protok informacija iz Sirije u svijet i sada iskljućivo ovisi od Sirijaca spremnih da dokumentiraju zbivanja u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG