Linkovi

Ključni senatski odbor odobrio američku vojnu intervenciju u Syriji


Senatski odbor za inostrane poslove je glasao danas popodne u Washingtonu za odobravanje mogućih vojnih udara protiv Syrije.

Članovi ovog senatskog odbora su glasali sa 10 glasova naprema 7 da se predsjedniku Obami da ovlast da poduzme vojnu akciju protiv sirijskog režima radi korištenja kemijskog oružja nad civilima.

Senatskom se rezolucijom poziva na jednu ograničenu akciju koja ne bi trajala duže od 90 dana. Rezolucija takodjer kaže da neće biti rasporedjivanja američkih trupa na terenu - što je uvjerenje koje je potrebno američkim zakonodavcima koji ne žele da se Sjedinjene države uključe u novi rat.

Ova rezolucija sada ide na glasanje cijelom američkom Senatu, a potom i Zastupnički dom američkog Kongresa mora glasati o ovoj mjeri.

Prije glasanja u Senatu, predsjednik Barack Obama je izjavio u Stockholmu da je u pitanje došao kredibilitet medjunarodne zajednice , ako se ništa ne učini u Syriji.

Predsjednik Obama je takodjer rekao da nije on postavio tzv. crvenu liniju, nego je to učinila svjetska zajednica kada je proglasila ilegalnim korištenje otrovnih gasova.
XS
SM
MD
LG