Linkovi

Susjedi Sirije se - kroz sirijski rat - bore za regionalnu prevlast


Saudijska Arabija podržava sirijske pobunjenike otkako je počeo rat u Syriji, medjutim, s obzirom da saudijsko kraljevstvo nije transparentan režim, tačna uloga Saudijske Arabije je i dalje nejasna.

Saudijci podržavaju pobunjenike - koji su uglavnom suniti - a koji se bore protiv vlade Bashara al Assada, koji pripada sekti Alawita, jednom ogranku šiita.

Mnogi širom Srednjeg Istoka su pozdravili diplomatsko nastojanje da Syrija preda svoj kemijski aresnal. Mnogi, ali ne svi.

Saudijska Arabija je jedan od najjačih pristalica američke vojne akcije protiv predsjednika Syrije Bashara Al Assada, i to kraljevstvo nije zadovoljno što se sa vojnih udara prešlo na diplomaciju. Politički analitičar Emile Hokayem objašnjava:

"Oni u Saudijskoj Arabiji procjenjuju da sporazum oko predaje kemijskog oružja kao prvo nije moguće provesti,a kao drugo, svaku intervenciju čini mnogo težom, i Bashara al Assada dovodi upoložaj da može pregovarati. To je za njih najveći problem. Oni su naime protekle dvije i pol godine proveli pokušavajući da Assada učine neligitimnim pregovaračem.

Gospodin Hokayem dodaje da su Saudijski lideri željeli čak i veću vojnu akciju protiv Assada od one koju su predložile Sjedinjene države.

Sve vrijeme tijekom konflikta u Syriji , Saudijci su davali novac i oružje mnogim sirijskim pobunjeničkim grupama, dok su Sjedinjene Države imale mnogo oprezniji pristup cijeloj situaciji. Saudijski lideri su prvenstveno naoružavali sunitske pobunjenike. Ofanziva protiv Assada bi mogla poremetiti odnose snaga u regionu, s obzirom da se Syriji susjedne zemlje opredjeljuju i svrstavaju uglavnom na osnovu vjerske pripadnosti.

Medjutim, profesor Christian Donath ne vjeruje da bi rješenje tome mogli biti trenutni američki planovi oko Syrije:

Ne znam bi li američki vojni udari imali ikakvog efekta posebno kada su u pitanju sektaške napetosti, ili bi praktički poslužili samo da se do nekog stupnja oslabi Assadova vojna sposobnost., kaže profesor Donath.

Animozitet Saudijske Arabije za cilj nema samo sirijsku vladu. Najveći saveznik Assada u regionu je Iran, dok dodatna pomoć stiže i od šiitskih boraca Hezbollaha u Libanu.

Režim Bashara al-Assad i Hezbollah su omogućili Iranu da postane primarna sila u istočnom Mediteranu. Takodjer, postoji osjećaj da, ako pobijediš kada je u pitanju Syrija, pobijedio si u cijelom području Levanta jer je Syrija moćna zemlja u tom području., govori Hokayem.

Drugi medjutim kažu da ne može biti pobjednika u regionalnoj borbi za dominaciju. Politički analitičar Mustafa Labbad i Centra za regionalne i strateške studije Al Sharq:

“Saudijska Arabija je bogata naftom, ali njihova vojna sposobnost,kao i diplomatska moć su slabi. Dakle, u ovoj igri svi imaju ambicije, ali niti jedna zemlja sama po sebi ne može odigrati snažnu regionalnu ulogu, kako je to po pravilima medjunarodnih odnosa i strategije.

To medjutim ipak nije spriječilo ni Saudijsku Arabiju ni njene rivale da pokušaju igrati vodeću ulogu.
XS
SM
MD
LG