Linkovi

Rusi u pitanje dovode navode o napadu gasom u Siriji


Dok je Assad, kako se navodi, gasom gušio vlastiti narod, Putin je obilazio poplavljena zemljišta u Sibiru.

Tokom građanskog rata u Siriji, Rusija se ističe kao najjači saveznik predsjednika Bashara al Assada. Ali sada, kada Sjedinjene države, kako se navodi, spremaju zračni napad na Siriju, kakvo je stajalište Rusije?

Ove se sedmice cijeli svijet fokusira na Siriju, gdje inspektori UN-a istražuju posljedice onoga što opozicione snage nazivaju gasnim napadom u kojem je 350 civila ubijeno, a na hiljade ranjeno. Brodovi američke mornarice su zauzeli položaje, spremajući se za, kako se navodi, zračni napad kao kaznu za, ako se to pokaže tačnim, činjenicu da je sirijski predsjednik Bashar al Assad gasom ugušio vlastiti narod. A gdje se u tom trenutku nalazio ruski predsjednik Vladimir Putin, glavni saveznik i snabdjevač oružjem za sirijsku vladu? Šest hiljada kilometara istočno od Moskve, obilazeći poplavljena zemljišta u Sibiru. On je ostavio svojim suradnicima da verbalno napadnu Washington. Ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov je rekao:

NATO bi mogao intervenirati kako bi se uništilo hemijsko oružje u Siriji i bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a. To je veoma opasna i kliska staza i naši zapadni partneri su na nju već nekoliko puta stali. Nadam se da će na kraju prevladati zdrav razum, rekao je ministar Lavrov.

Ruska državna televizija i nezavisne organizacije stalno u pitanje dovode navode o napadu gasom. Vitaly Naumkin podučava svjetsku politiku na moskovskom državnom univerzitetu.

Zašto postoji tolika uvjerenost da je to uradio režim, s obzirom da argumenti koje možemo čuti nisu uvjerljivi? To je nezamislivo. Zašto ne možemo sačekati da inspektori završe svoj posao?, kaže gospodin Naumkin.

Jedan glas kojeg rijetko možete čuti na ruskoj državnoj televiziji je Mahmoud al Hamza. On je pripadnik Sirijskog nacionalnog vijeća, šire opozicione grupe sa sjedištem u Moskvi. Gospodin Al Hamza govori Ruski.

Otkako je predsjednik Obama rekao da korištenje hemijskog oružja znači prelazak crvene linije, Bashar al Assad se koristio hemijskim oružjem i gasom 13 puta. To nije prvi, ni zadnji put, kaže Mahmoud al Hamza.

Usprkos ljutnji Kremlja zbog navoda o američkim i francuskim planovima za napad na vojne objekte sirijske vlade, ruski zvaničnici priznaju da ne mogu oko toga gotovo ništa uraditi.

Možete izvesti zaključke na osnovu naših stavova posljednjih godina, kada je međunarodni zakon uveliko kršen u Jugoslaviji, Iraku i Libiji. To nije dobro, ali nećemo se ni sa kim boriti, rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

Najviše što Rusija možda može uraditi je ignorirati predsjednika Obamu kada dođe na samit G-20 u St.Petersburgu sljedeće sedmice. U petak su zvaničnici Kremlja rekli da će predsjednik Putin imati isuviše posla i da će imati vremena samo da se rukuje sa američkim predsjednikom i ništa više od toga.
XS
SM
MD
LG