Linkovi

Šta region očekuje od eventualne američke vojne akcije u Syriji?


Syria Map
Syria Map
Predsjednik Bashar al Assad je upozorio da bi vojna akcija protiv njegove zemlj emogla izazvati jedan regionalni rat.

Medjutim, na mnogo načina, sirijski sukob već jest jedan regionalni rat. Politički analitičar Christian Donath kaže da regionalne sile, od Assadovih protivnika kakva je Saudijska Arabija, do pristalica režima kakav je Iran, već koriste ovaj rat kako bi se obračunavale jedna s drugom.

Saudijci vide Syriju kao mogućnost da izvrše pritisak na Iran. A Iranci vide pobunu protiv Assada kao prijetnju vlastitom koridoru ka Libanu , radi njihove podrške Hezbollahu., govori Christian Donath sa Američkog univerziteta u Kairu.

Sirijski susjedi sada pokušavaju shvatiti kakav bio bio rezultat američkih udara - hoće li to biti kaznena akcija protiv korištenja kemijskog oružja, ili čak pokušaj promijene režima? Politički analitičar Mustafa Labbad iz Centra za regionalne i strateške studije u Kairu, Al Sharq, govori:

Mislim da će Iranci obazrivo pratiti koliko će daleko ići Amerikanci protiv Assada, i onda eventualno odlučiti o nekoj odmazdi. Oni imaju Hezbollah u Libanu, dakle indirektna odmazda. No, u tom slučaju bi bio umiješan Izrael. A ako se Izraelci umiješaju, umiješan je i Iran, i možda će Izrael lansirati zračne udare protiv Irana.

Izraelske brige zbog Irana proističu uglavnom iz nuklearnog programa Teherana , a ne toliko iz rata u Syriji. Medjutim, profesor Donath kaže da bi jedna američka akcija mogla zaštititi Izrael, i dodaje:

Posljednjih se godina često čulo o potencijalnim izraelskim napadima protiv Irana. Jedna stvar koju je američka administracija pokušala učiniti jest pokušaj suzdržavanja Izraela. Amerikanci ne žele da se Izrael umiješa.

Politički analitičar Labbad ukazuje na tihu diplomaciju izmedju Irana i Amerike uz pomoć Sultana od Omana, kako bi se Iran uvjerio da niti jedna američka akcija za cilj nema skidanje režima al Assada.

Gospodin Labbad takodjer kaže da usprkos neizvjesnosti, regionalne sile ipak razmišljaju o svojim odgovorima na - za sada - ograničenu američku akciju. Ako akcija bude više od toga, kaže Labbad, ništa više nije sigurno, i porast će mogućnost regionalnog kaosa.
XS
SM
MD
LG