Linkovi

General Dempsey: Amerikanci mogu trenirati sirijsku opozicijuAmerička obuka sirijskih pobunjenika izvodi se tajno i u malom obimu.

Sada, neki u Washingtonu žele da tu podršku učine javnom i moć američke vojske stave više u službu takvog treninga. Medju onima koji podržavaju svakojaku pomoć pobunjenicima je i senator Lindsey Graham, koji se s predsjednikom Obamom susreo u Bijeloj Kući.On je nakon sastanka izjavio:

Izgleda da ova administracija ima prilično čvrst plan da pojača opoziciju i da u to više uključi regionalne faktore. Saudijska Arabija, Turska, Jordan…, mnogo arapskih zemalja u Zaljevu već pomažu tajno. Sad je vrijeme da se to stavi u prvi plan i još više objelodani.

Američke trupe su već u Jordanu, gdje već dugo obučavaju savezničke snage.

Snage Sjedinjenih Država namjeravaju da poduzmu jedan ograničeni napad, kako bi oslabili sirijskog predsjednika Bashara al Assada, ali ne i uklonile ga sa vlasti.

Najviše rangirani američki oficir, general Martin Dempsey, rekao je u Kongresu da, nakon ograničenog udara, američka vojska može trenirati sirijsku opoziciju da bi ona porazila Assadove snage i dovela do njegovog odlaska, na kraju…General Dempsey je dodao:

Put ka razrješenju sirijskog konflikta je kroz razvijenu, sposobnu i umjerenu opoziciju. I mi znamo kako da to postignemo.

Dok se debata još vodi oko toga trebaju li Sjedinjene Države dozvoliti sebi da budu uhvaćene u još jedan srednjeistočni sukob, zvaničnici Pentagona pažljivo izbjegavaju razgovor o pripremama za širi program treninga sirijskih pobunjenika. George Little, glasnogovornik Pentagona:

U ovom trenutku, s obzirom na datu situaciju, neću ulaziti u detalje naših planova. Ustvari, mi spremamo planove za svaku situaciju, kao što sam već rekao, i nastavljamo da planiramo i konsultiramo se sa našim partnerima u region.

Pobunjenici prigovaraju da pješadijsko naoružanje i ostala borbena pomoć od Sjedinjenih Država – do njih dolazi veoma sporo.

Analitičar Michael O'Hanlon kaže da je to tako jer američki zvaničnici moraju biti sigurni da pomoć ne dodje u ruke ekstremista. O Hanlon dodaje:

Radi se o hiljadu i dvjesto pobunjeničkih grupa, što znači da zaista ne znaš kome daješ to oružje i kako ćeš kasnije da ih staviš pod kontrolu. Prema tome, to zaista otvara pitanje da li mi treba da pokrenemo nešto više od treninga, prije svega kreiranje organizacije i hijerarhije.


Scene poput one gdje se sirijski pobunjenici pripremaju za egzekuciju zarobljenih sirijskih vojnika direktno u pitanje dovodi da li je pomaganje pobunjenika uopšte ispravno. Taj je video snimljen prošle godine, a nedavno je fotografiju objavio The New York Times.

Obamina administracija sada mora odlučiti da li želi nastaviti da djeluje tajnim i tihim putem ili želi biti umiješana dublje u sve to.
XS
SM
MD
LG