Linkovi

Sirija: Ofanzive kao pregovarčki adut


Potiskivanje pobunjenika iz nekoliko ključnih gradova dovodi u pitanje relanost pretpostavki da je brzi kolaps režima Bashara al-Assada neizbježan.

Trupe lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu povratile su kontrolu na više područja koje su držale opozicione snage, tvrdi se posljednjih dana u saopštenjima sirijske vlade. Jedna od ofanziva snaga sirijske vlade bila je usmjerena na Qusair, vrlo jako uporište pobunjenika. I to upravo u vrijeme priprema i jedne i druge strane za mirovne pregovore planirane idućeg mjeseca.

Ofanzive snaga sirijskog režima nisu slučajne smatra analitičar Oraib al-Rantawi i dodaje:

„Mislim da su pregovori već počeli. Napadi Qusair i druga područja su dio pregovora oružjem.“

Potiskivanje pobunjenika iz nekoliko ključnih gradova dovodi u pitanje relanost pretpostavki da je brzi kolaps režima Bashara al-Assada neizbježan.

Al-Rantawi smatra da se pobunjenici mogu pregrupirati, ali da su sada pregovarački aduti sirijske opozicije slabiji nego prije mjesec, dva:

„Assadov režim, i svi oni koji ga podržavaju, vojnim ofanzivama šalju poruku opoziciji - ako mislite sukob okončati oružjem morate proći kroz vrlo bolan i vrlo dug proces bez garancija da ćete pobijediti.“

U sirijskoj opoziciji dosta je onih koji odbacuju ideju o pregovorima sa sirijskom vladom i postavljaju odlazak Bashara al-Assda kao uslov za pregovore. Čak i ako u tim pregovorima budu učestvovali predstavnici zemalja regiona i vodećih zemalja svijeta, pobunjenici su vrlo sudržani u pogledu konačnog ishoda mirovne konferencije.

Analitičar Salem al Falahat ističe:

„Svijet se Assadovoj aroganciji ne suprotstavlja dovoljno snažno i nakon konferencije sadašnje stanje u Siriji biće nastavljeno.“

I mnogi Sirijci misle tako. Rat u Siriji ulazi u treću godinu, preko 70 hiljada osoba je poginulo.

Oraib Al-Rantawi smatra da je stabilnost, a ne politika, najvažnija briga Sirijaca i dodaje:

„Sada četiri miliona Sirijaca nemaju gdje da žive. To je njihov prioritet. Ni ja ne vjerujem, čak i ne slušam sve laži Assadovog režima ili opozicionih grupa.“

Kada se slijedećeg mjeseca predstavnici sirijskog režima i opozicije okupe da bi pokušali iznaći izlaz iz sadašnjeg stanja, glas miliona Sirijaca izloženih ratnim stradanjima teško da će se čuti za pregovaračkim stolom.
Sirija: Ofanzive kao pregovarčki adut
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
XS
SM
MD
LG