Linkovi

Svijet: Neizvjestan početak nove runde pregovora o miru u Siriji


Nijedna od 17 zemalja koje podržavaju mirovne pregovore nije precizirala koje sirijske opozicione grupa pozvati za pregovarački stol.

Ujedinjene nacije žele sazvati novu rundu mirovnih razgovora o rješenju sirijske krize slijedećeg tjedna. Krajnje je, međutim, neizvjesno da li će u tome uspjeti jer nema saglasnosti o ključnom elementu - ko bi trebalo i ko će učestvovati u tom, još jednom, pokušaju da se nađe solucija prihvatljiva svim sukobljenim stranama u Siriji i dogovori put ka miru, najpotrebnijem milionima Sirijaca, dovedenih na rub egzistencije.

Staffan de Mistura, izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju najavio je još prošlog mjeseca da želi da nova runda razgovora počne u Ženevi 25. januara. U sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku jučer je saopšteno da pozivi za učešće u razgovorima neće biti upućeni dok ne bude odlučeno ko će sve biti pozvan da uečestvuje.

Farhan Haq, glasnogovornik UN, je gvoreći o tome istakao:

"U ovom stadiju priprema Ujedinjene nacije će nastaviti upućivanje poziva kada zemlje koje predvode međunarodne napore za traženje mirovnog rješenja postignu saglasnost o tome koje bi opozicione grupe trebalo pozvati. Generalni sekretar traži od tih zemalja da udvostruče napore i dođu do potrebne saglasnosti. Ujedinjene nacije su spremne u potpunosti odgovoriti svim obavezama u sazivanju tih razgovora i njihovom održavanju."

Razgovore i pregovore o uspostavljanju mira u Siriji podržava 17 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Rusiju i Francusku, ali nijedna od tih zemalja nije se precizno izjasnila koje od brojnih sirijskih opozicionih grupa bi trebalo da imaju svoje predstavnike za pregovaračkim stolom.

Govoreći jučer u Abu Dabiju, francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius izjavio je da su Ujedinjene nacije te koje treba da odluče o nastavku razgovora:

"One to moraju odlučiti ovog tjedna. Mi se nadamo da će pregovori uskoro početi, ali ima nekih pitanja sa kojima se treba nositi. Posebno je bitno graditi mjere povjerenja, prekinuti opsadu gradova i bombardiranja civila. To će biti teško ostvariti, a bez toga gotovo da je nemoguće za umjerenu sirijsku opoziciju da učestvuje u pregovorima, ako su pripadnici te opozicije svakodnevno bombardirani."

Glasnogovornik Ujedinjenih nacija izjavio je da je svjetska organizacija fokusirana na 25. januar kao dan početka nove runde mirovnih pregovora i da se u Ujedinjenim nacijama nadaju, i očekuju, da će početak pregovora buti popraćen i primirjem među svim sukobljenim stranama.

Oružani sukobi u Siriji počeli su martu 2011. godine, nakon što su na mirne proteste protiv sirijskog vladajućeg režima, snage lojalne Basharu al-Assadu odgovorile surovim oružanim pokušajima razbijanja prosvjeda, čime je Sirija gurnuta u višegodišnji građanski rat.

Svijet: Neizvjestan početak nove runde pregovora o miru u Siriji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

XS
SM
MD
LG