Linkovi

Državni sekretar Kerry : Syrija je upotrijebila nervni gas sarin


Državni sekretar John Kerry
Državni sekretar John Kerry
Američki državni sekretar John Kerry je izjavio da su neovisni testovi potvrdili da je sirijska vojska upotrijebila smrtonosni nervni gas sarin protiv civila, prošli mjesec u Damasku.

Državni sekretar Kerry je rekao da je uvjeren da će Kongres predsjedniku Obami dati ovlaštenje za vojni udar protiv sirijskog režima.

"Dakle dokazi su sve jači , i vjerujem da će u slijedećih nekoliko dana naš Kongres shvatiti da ne možemo dozvoliti sirijskom predsjedniku Basharu al Assadu da koristi gas protiv ljudi bez ikakve kazne., kazao je državni sekretar Kerry.

Zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Faisal Maqdad kaže da odluka predsjednika Obame da traži dozvolu od Kongresa, pokazuje da on oklijeva, i da je zbunjen.

"Mislim da je govor predsjednika Obame pokazo kako je ovo pitanje kompleksno, i kako je on sam paraliziran. Dakle, situacija je i dalje vrlo teška, a mi ne marimo da li će se agresija protiv nas dogoditi danas ili sutra.. Medjutim, postalo je vrlo jasno i američkom narodu, kao i medjunarodnoj zajednici , da su navodi koje je izrekao Obama i njegov državni sekretar - netačni i apsolutno jedna velika laž. , kazao je zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova.

Ministri vanjskih poslova zemalja Arapske lige , koji su se jučer sastali u Kairu, su pozvali svijet da poduzme neophodne korake kako bi se Sirija zaplašila.

Nassif Hitti, glasnogovornik Arapske lige je rekao:

"Pozivamo Ujedinjene Narode i medjunarodnu zajednicu da preuzmu svoju odgovornost , prema principima medjunarodnog zakona, i da poduzmu neophodne mjere kako bi se zaplašili oni koji su odgovorni za užasni zločin - a to je u potpunosti sirijski vladajući režim . Treba staviti tačku na kršenja medjunarodnog zakona, kao i na eksterminacije koje provodi režim u posljednje dvije godine.
Sirijska državna agencija je navela riječi Bashara al Assada prema kojima je Syrija sposobna da se sučeli sa svakom "agresijom izvana."
XS
SM
MD
LG