Linkovi

Kerry: Syria bi trebala predati kemijsko oružje do kraja ove nedjelje


Američki državni sekretar John Kerry je izjavio da , ako predsjednik Syrije Bashar al Assad želi izbjeći vojni napad, on bi morao predati kompletan arsenal kemijskog oružja medjunarodnoj zajednici do kraja ove nedjelje.

Govoreći danas u Londonu, američki državni sekretar je dodao da ne vjeruje da će gospodin Assad poduzeti takvu akciju, i doveo u pitanje da li bi tako nešto uopće bilo moguće u vrijeme dok bjesni gradjanski rat.

Danas je naime ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov objavio da će Moskva pokušati nagovoriti svog saveznika Syriju da kemijsko oružje stavi pod medjunarodnu kontrolu, te da se ono onesposobi što je moguće prije kako bi se izbjegli američki vojni udari.

Gospoda Kerry i Lavrov su razgovarali o sirijskom kemijskom oružju putem telefona nakon što je objavljen moskovski prijedlog.

Zamjenik predsjednikovog savjetnika za nacionalnu sigurnost, Tony Blinken je u medjuvremenu rekao da će Sjedinjene države temeljito razmotriti rusku ponudu, za koju je dodao da je stigla tek nakon što su Sjedinjene države zaprijetile upotrebom sile.

Syrija je pozdravila ruski plan , ali nije saopćila nikakve konkretne detalje o tome kako bi se to provelo.
XS
SM
MD
LG