Linkovi

Rusija i Francuska oprečnih stavova nakon sastanka u Moskvi


Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov i njegov francuski kolega Laurent Fabius su se sastali danas u Moskvi i poslije toga predstavili vrlo različita stajališta o korištenju kemijskog oružja u Syriji.

Lavrov je izjavio za novinare da je napad prošlog mjeseca u blizini Damaska, bio provokacija od strane pobunjenika, i dodao:

Želimo da se dogadjaji od 21. augusta ispitaju nepristrano, objektivno i profesionalno. Mi imamo ozbiljnog razloga da vjerujemo da se radilo o provokaciji, a nekoliko naših partnera je bez neoborivog dokaza, objavilo da je samo sirijski režim mogao koristiti takvo kemijsko oružje. Istina medjutim tek treba biti utvrdjena.

Medjutim gospodin Fabius je izjavio na zajedničkoj novinskoj konferenciji da dokazi koje su predstavili u svom izvještaju inspektori UN-a,čini se, ne ostavljaju mjesta sumnji da su sirijske snage te koje su upotrijebile kemijsko oružje.

Želim reći , što se tiče izvještaja čelnika UN-ovih inspektora Ake Sellstroma, vjerujemo da se radi o vrlo optužujućem dokumentu, kako je rekao i generalni tajnik UN-a Ban Ki -moon. Ako pogledamo količinu sarina koji je upotrijebljen, mete, kao i opremu koja je korištena, onda bez oklijevanja možemo reći da iza napada 21. augusta stoji režim Bashara al Assada., kazao je Laurent Fabius.

Lavrov je takodjer rekao novinarima da obojica diplomata dijele isti cilj : donijeti mir u Syriju, medjutim, ideje o tome kako to učiniti su različite.

Rusija se protivi pritisku Francuske, Britanije i Sjedinjenih Država da se u rezoluciju UN-a uključi prijetnja silom ako Syrija ne ispoštuje dogovor o predaji oružja.
Sjedinjene Države i Britanija su jučer saopćile da žele jednu oštru rezoluciju koja odredjuje precizne i obavezujuće rokove do kojih Syrija mora predati kemijski arsenal.
XS
SM
MD
LG