Linkovi

Sirija: Plodno tlo za islamski jihad?


Postoji sve veća zabrinutost da se islamistički borci, među njima i neki stranci povezani sa grupama kao što je al Qaida, pridružuju Vojsci Slobodna Sirija

Dok se u Siriji nastavljaju borbe između vladinih i opozicionih snaga, postoji sve veća zabrinutost da se islamistički borci, među njima i neki stranci povezani sa grupama kao što je al Qaida, pridružuju Vojsci Slobodna Sirija. Eksperti kažu da postoje brojni internet i video dokazi da sirijsku pobunu iskorištavaju grupe jihadista.

Borci Vojske Slobodna Sirija su se početkom mjeseca borili u predgrađu mjesta Aleppo. Dok zapadne i zaljevske sile povećavaju pomoć za sirijsku opoziciju, raste zabrinutost da se islamističke grupe infiltriraju u taj sukob. Shiraz Maher iz Međunarodnog centra za proučavanje radikalizacije na Kings koledžu u Londonu, specijalizira se za nadgledanje ekstremističkih grupa. On je Glasu Amerike pokazao neke video snimke i web stranice koje je našao putem interneta. Na jednoj od njih se, kako se navodi, prikazuju operacije bombardiranja koje je izvela al Qaida u Siriji.

Sigurno je da grupe, po svojoj orijentaciji islamističke, bez obzira da li su povezane s al Qaidom ili ne, sada operiraju tamo na terenu. Video snimke kao što je ova je naravno veoma teško verificirati iz nezavisnih izvora, ali možemo ih uporediti sa drugim stvarima koje možemo vidjeti. Ovi video snimci se sada pojavljuju putem poznatih al Qaidinih web foruma koje pratimo već gotovo deceniju, kaže gospodin Maher.

Ikonografija koja se povezuje sa islamističkim militantnim grupama postaje sve uobičajenija na video snimcima koji su, kako se opet navodi, snimljeni u Siriji.

Oni kažu da je to al Qaida, ali zasigurno postoje islamistički borci unutar Sirije. To možete prepoznati po zastavama koje nose kao i po ikonografiji koju stavljaju na svoje video snimke. Oni transportuju ćilime i prekrivače u područja koja drže pobunjenici. I to je tipičan način na koji islamističke grupe u tom regionu operiraju, kako bi dobili podršku lokalnog stanovništva, kaže Shiraz Maher.

Posljednjih sedmica je zabilježeno nekoliko izvještaja u štampi arapskih zemalja da će se strani borci pridružiti Vojsci Slobodne Sirije. Gospodin Maher kaže da je nemoguće znati zasigurno broj stranaca u redovima te vojske, ali da je sigurno da su oni tu prisutni.

Na primjer, tamo odlaze Saudijci, Egipćani, Libijci, Jordanci. I to na neki način ima smisla. To su, osobito u zaljevskim zemljama, režimi koji su izrazili opoziciju Basharu al Assadu. Mnogi klerici u tim zemljama su Bashara al Assada proglasili odmetnikom, kaže Shiraz Maher.

On dodaje da su ekstremističke grupe bile spore u reagiranju na sirijski ustanak, ali da posljednjih mjeseci ima sve više znakova da militantne islamističke mreže nastoje pronaći načine kako da iskorite sukob u Siriji.
Sirija: Plodno tlo za islamski jihad?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
XS
SM
MD
LG