Linkovi

Sirija: Novo odrediste džihadista


John Cantlie
John Cantlie

Da boraca čiji je osnovni cilj „sveti rat“ u Siriji ima potvrđuje britanski fotoreporter John Cantlie

Iako pobunjenici u Siriji tvrde da u sukobima sa snagama sirijskog režima ne učestvuju borci iz drugih zemalja, postoje dokazi koji potkrepljuju tvrdnje vlade Sirije da na linije sukoba u toj zemlji stižu borci iz inostranstva. To u Londonu potvrđuje fotoreporter John Cantlie koga su otetim držali strani borci, džihadisti kako kaže, koji su u Siriju došli voditi "sveti rat" protiv vojnih i drugih oružanih snaga odanih predsjedniku Basharu al-Assadu.

Prije dva mjeseca John Cantlie ušao je u Siruju sa vodičem i jednim holandskim kolegom. Naišli su na kamp naoružanih boraca, ali to nisu bili borci "Slododne sirijske armije, kaže on i dodaje:

„Za deset sekundi shvatio sam da smo u nevolji. Svi su, sve do jednog, govorili engleski.“

O sastavu te grupe Cantlie kaže:

„Bili su to Čečeni, Pakistanci, Bangladešci, Britanci.... Mislim da su desetak, petnaestak njih bili britanski državljani ili rođeni Britanci. Razgovarali smo sa njima, posebno sa onima iz Britanije. Jedan od njih, ljekar inače, dao nam je mnogo korisnih i povjerljivih informacija.“

John Cantlie, kolega Holanđanin i vodič držani su kao neka vrsta zarobljenika. Većina Britanaca, kako je ocijenio Cantlie, imala su prepoznatljiv birningamski akcenat.

A u Birninghamu, gradu sa oko milion stanovnika u centralnom dijelu Britanije, živi velika muslimanska populacija. Jedan od njih je i novinar Malik al-Abdeh, Sirijac. On potvrđuje ono što govori John Catlie:

„Znam da desetak mladića iz Birnighama ide i Siriju da se bori u "Slobodnoj sirijskoj armiji." Sirija ih vuče dijelom iz humanitarnih razloga - da pomognu braći u vjeri u Siriji - ali i zato što imaju izvorne, džihadističke ciljeve.“

Malik al-Abdeh ukazuje i na sve veći broj videa na You Tubu i sličnim stranicama u kojima brojne grupe pozivaju i tvrde da njihovi pripadnici u Siriju idu u "sveti rat" i dodaje:

„Ranije je to bio Afganistan, Čečenija, Bosna i tako dalje. I sada .... Sirija je jedno od odredišta na koje džihadisti idu da se bore.“

Džihadiste borci "Sirijske slobodne armije" ne prihvataju uvijek tvrdi Malik al-Abdeh i objašnjava:

„Oni su mnogo ekstremniji, na borbu u Siriji ne gledaju kao na borbu za demokratske promjene i slobodu. Preči cilj im je borba za islamsku država.“

Jedan član britanskog parlameta već je upozorio i na mogućnost, odnosno opasnost, da bi se Britanci koji idu da se bore u Siriji, u Britaniju mogli vratiti kao ekstremisti.

Fotoreporter John Cantlie se plašio da bi mogao biti držan zbog otkupa, ili biti ubijen. Pokušao je pobjeći, ali je prilikom bijega ranjen i uhvaćen. Na pitanje kao je oslobođen odgovara:

„Poslije sedam dana moj vodič je uspio alarmirati borce "Slobodne sirijske armije" i četvorica njih su došli i spasili nas.“

John Catlie planira povratak u Siriju. Očekuje da će tamo, na linijama sukoba, rasti broj boraca iz drugih zemalja. Sa ulica gradova....., kao iz Birninghama....., do sirijskog pijeska da budu dio kompleksnog sastava snaga protivnih režimu sirijskog vlastodršca.
XS
SM
MD
LG