Linkovi

Odgovora na napad kemijskim oružjem će biti


President Barack Obama je odlučio da će biti odredjenog odgovora na navode o tome da je sirijska vlada koristila kemijsko oružje. Bijela Kuća je saopćila da trenutno radi s timom za nacionalnu sigurnost da bi se odredilo kakav će taj odgovor biti.
Glasnogovornik Bijele Kuće Jay Carney je izjavio da nema nikakve sumnje da je otrovni plin korišten u napadu na predgradje Damaska 21. augusta.

Na današnjem press brifingu, glasnogovornik Carney je takodjer rekao da ima vrlo malo sumnje u to da je vlada Bashara al Assada ta koja je odgovorna za napad, koji je nazvao flagrantnim kršenjem medjunarodnog zakona.

"Predsjednik vjeruje da se radi o teškoj transgresiji koja zahtijeva odgovor . Njemu će, naravno, trebati vremena kako bi procijenio opcije koje su mu na raspolaganju u cilju odlučivanja kakav će odgovor biti. Odgovor Sjedinjenih Država u konsultaciji s našim saveznicima i partnerima, te liderima u Kongresu .", kazao je Carney.

Carney je takodjer rekao da će krajem nedjelje Sjedinjene Države objaviti obavještajni izvještaj o napadu otrovnim plinom.

Sirijska vlada je negirala da je izvela ikakav kemijski napad i za prošlonedjeljni incident u kojem je poginulo na stotine ljudi, je okrivila pobunjenike.

Jutros je američki ministar obrane Chuck Hagel rekao da je američka vojska spremna da izvede akciju protiv Sirije. Hagel je rekao britanskoj mreži BBC da su američke oružane snage pomjerile sredstva na, kako je rekao, odredjena mjesta, i da će biti u stanju ispuniti svaku opciju za koju se predsjednik Obama odluči.

Agencijski izvještaji kažu da Sjedinjene Države i nekoliko drugih zapadnih država, razmatraju ograničen, ciljan odgovor.
XS
SM
MD
LG