Linkovi

Washington osudio napad gasom na civile u Siriji


Idlib, Sirija
Idlib, Sirija

Bijela kuća je osudila napad gasom na civile za kojeg je, kako se vjeruje, odgovorna sirijska vlada, koji se dogodio jučer u pokrajini Idlib. Izvješteno je da je oko 100 civila ubijeno, a mnogo više ranjeno u jednom od najsmrtonosnijih hemijskih napada u Siriji nakon 2013. Nakon tog napada je međunarodna zajednica primorala predsjednika Bashara al Assada da preda zalihe sirijskog hemijskog oružja. Jedan od stručnjaka za srednji istok je u razgovoru sa novinarkom Zlaticom Hoke rekao da Assadova najnovija upotreba otrovnog gasa signalizira da Damask trenutno nije zabrinut za moguće posljedice.

Bijela kuća je jučer osudila kako je nazvala zločinački hemijski napad na civile kojeg je izvela sirijska vlada, navodeći da civilizirani svijet ne smije ignorirati takve užasne akcije. U saopćenju Donalda Trumpa, kojeg je pročitao glasnogovornik Bijele kuće, za napad se okrivljuje, kako stoji, slabost prethodne američke administracije.

Predsjednik Obama je 2012 rekao da će povući takozvanu crvenu liniju protiv upotrebe hemijskog oružja, I nakon toga nije ništa učinio, rekao je Sean Spicer.

Nakon Assadovih napada sarinom 2013 koji su užasnuli svijet, Trump je pozivao Obamu da se suzdrži od bilo kakve akcije u Siriji, navodeći da Sjedinjene države ne bi imale koristi od miješanja. Analitičari upravo to sada ističu.

Užasno je hipokritično sada okrivljavati demokrate za odbijanje Trumpove administracije da poduzme akciju, kaže Seven Heydemann, iz instituta Brookings.

U razgovoru za Glas Amerike putem Skypea, on kaže da je jasno da iza jučerašnjeg napada stoji sirijska vlada.

Mislim da je to djelimično zbog toga jer očekuju podršku Rusije, a djelimično jer osjećaju da su mehanizmi odgovornosti koji bi mogli uvesti sankcije na Siriju zbog upotrebe takve vrste oružja oslabljeni, djelimično zbog napredovanja koje su postigli na terenu, a djelimično I zbog izbora Donalda Trumpa, kaže Heydemann.

On dodaje da Vijeće sigurnosti UNa mora glasati kako bi se kaznila sirijska vlada zbog ratnih zločina koje je počinila nad vlastitim narodom. Ukoliko Rusija, ili bilo koja druga članica vijeća sa pravom veta blokira takav potez, biće smatrana saučesnikom zločina. Rusija kategorički poriče umiješanost u napad. Organizacija za ljudska prava Amnesty Internatonal navodi da se počinioci moraju pronaći I držati odgovornim.

Važno je prisjetiti se da su tokom godina vladine I nevladine naoružane grupe izvodile I druge hemijske napade. Ti su napadi potvrđeni u izvještajima UNa, pa ipak niko nije izveden pred lice pravde, kaže Samah Hadid.

Svjedoci kažu da je jučerašnji napad bio jedan od najsmrtonosnijih napada hemijskim oružjem u Siriji nakon 2013.

XS
SM
MD
LG