Linkovi

Posljedice borbe za Alep se osjećaju i u zapadnoj Evropi


Dok snage sirijske vlade I dalje napreduju dublje u pobunjeničkom uporištu u istočnom Alepu, analitičari kažu da se šire geopolitičke posljedice osjećaju na cijelom zapadu. U Evropi, zahtjevi za uklanjanjem sirijskog predsjednika Bashara al Assada bi mogli zastati iz nastojanja da se izbjegne još jedna izbjeglička kriza.

U istočnom Alepu, snage sirijske vlade koje podržava Rusija napreduju. Tamošnja pobjeda za predsjednika Bashara al Assada bi mogla primorati na izmjenu strategije zapadnih vlada.

Assad pobjeđuje. Mislim da je sigurno reći da će on tamo biti do kraja. I ko god da bude pregovarao o mirovnom sporazumu sa Sirijom morace pregovarati sa Basharom Al Assadom, kaže Michael Stephens, iz instituta Royal United Services.

Evropa I Sjedinjene države podržavaju umjerene opozicione snage. Ali želja da se okonča krvoproliće bi mogla narušiti takve saveze.

Na koji način će se stići do kraja je, da budemo iskreni, sve manje važno od samog cilja stizanja do kraja, kaže Stephens.

Evropa je primila oko miliona sirijskih izbjeglica. Borba za Alep je primorala na desetine hiljada da pobjegnu. Organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da Evropa mora odgovoriti.

Evropljani su spremni prihvatiti izbjeglice. Ali oni žele dobiti uvjerenje da će se to uraditi na organiziran način, da u njihovim zemljama postoje uvjeti prihvatanja I da neće doći do društenih poteškoća, kaže John Dalhuisen, iz Amnesty Internationala.

Ali Evropa se bori sa dotokom izbjeglica, I to bi oglo dovesti do političkih razilaženja između Brisela I Washingtona.

Prioritet broj jedan za Evropljane je zaustaviti novi talas izbjeglica da dođu u kontinentalnu Evropu. Tu u igru dovodi Tursku, te stoga mora postojati odnos sa Turskom. A onda to u igru uvodi I kurdsko pitanje. I u ovom trenutku možemo vidjeti da trenutne operacije protiv Islamske države uveliko idu u prilog Kurda u Siriji kao prvog izbora. Ali čini se da je to inicijativa koju predvode Amerikanci, dok su Evropljani mnogo oprezniji, kaže Stephens.

On dodaje da za Evropu, rat u Siriji više nema stratešku važnost kakvu je nekada imao.

Različite vanjske frakcije I grupe su nastavile voditi taj rat, pretvorivši ga u status quo koji je destabilizirao gotovo cijeli region, kao I južnu Evropu I doveo do porasta krajnje desničarskih pokreta u Evropi. U pitanju su mnogo veće stvari I nažalost oni koji gube su sirijski civili u istočnom Alepu, kaže Stephens.

Okončanje rata bi moglo doći po cijeni zadržavanja Bashara al Assada na vlasti. Pa čak I onda, kažu analitičari, buduća stabilnost Sirije I dalje nije nimalo zagarantovana.

XS
SM
MD
LG