Linkovi

Sirija: Al Assad korak bliže novom sedmogodišnjem mandatu


Al Assad je u predsjedničkoj utrci sa dvojicom malo poznatih kandidata koje je odobrila vlada, i koji praktički nemaju šanse za uspjeh.

U Siriji su danas održani predsjednički izbori, usprkos građanskom ratu zbog kojeg na milioni Sirijaca nisu bili u mogućnosti ili nisu željeli glasati.

Glasači u područjima koje kontrolira sirijska vlada su danas izašli na glasačka mjesta, na izborima koji bi trebali predsjedniku Basharu al Assadu omogućiti treći sedmogodišnji mandat. Assad je u predsjedničkoj utrci sa dvojicom malo poznatih kandidata koje je odobrila vlada, i koji praktički nemaju šanse za uspjeh. Jedan od njih, bivši ministar Hassan Al Nouri, razjasnio je svoju ulogu u izbornom procesu.

Ja nisam neprijatelj nijednog od dvojice kandidata. Ja sebe smatram prijateljem i prijatelj se ne natječe. Ovo su iskreni izbori za dobrobit zemlje, rekao je Hassan al Nouri.

Dok građanski rat bjesni i dok su dolazili pozivi od opozicionih snaga i Ujedinjenih naroda da se ne održi glasanje, ono nije održano u područjima koja kontroliraju pobunjenici. Pa ipak sirijski zvaničnici i dalje izbore nazivaju korakom ka stabiliziranju zemlje. Ministar informiranja Omran al Zoabi je rekao:

Velika većina Sirijaca smatra da bi se ova agresivna kriza trebala okončati i da se moramo izvući iz onoga što se desilo, a ono što se desilo se više ne bi smjelo ponoviti. Većina Sirijaca je uvjerena da će ključ za okončanje krize biti predsjednički izbori, rekao je Omran al Zoabi.

Opozicija međutim okončanje krize vidi u zbacivanju predsjednika Assada. Ali ono što je započelo kao mirno arapsko proljeće se pretvorilo u vladinu nasilnu represiju sve više sektaškog, jihadističkog i međunarodnog rata. I bez obzira na izbore, niko ne očekuje da će se sukobi uskoro okončati.
XS
SM
MD
LG