Linkovi

Sirija: U Damasku kao da nije rat


حمص، ۲۹ ژانویه ۲۰۱۴
حمص، ۲۹ ژانویه ۲۰۱۴

Tržnica u starom, centralnom dijelu Damaska je, najblaže rečeno , čudan, prizor u zemlji razaranoj građanskim ratom.

Tokom proteklih 18 mjeseci krize, ekonomsko stanje u Siriji je izuzetno pogoršano. Razaranja su velika, prekinuti su mnogi proizvodni tokovi, do sada oko 700 hiljada Sirijaca bilo je prisiljeno napustiti domove, što znači mnogi od njih i radna mjesta i poslove koje su obavljali. Jedino u Damasku, glavnom gradu stanje izgleda kao normalno. Mada su cijene porasle, prodavnice su snabdjevene, kupaca ima.

Tržnica u starom, centralnom dijelu Damaska je, najblaže rečeno , čudan, prizor u zemlji razaranoj građanskim ratom.

„Posao teče. Cijene rastu i to utiče na kupce, na prodaju. Ali imamo sve što se traži“ - kaže Naiem Bezraa, vlasnik radnje u kojoj je najviše začina i dodaje da se kupci žale, prije svega, na cijene uvoznih artikala.


„Cijene proizvoda iz uvoza zaista su visoke. Domaći proizvodi nisu značajnije poskupjeli“ - dodaje jedan kupac.

Ekonomista Afif Dala kaže da sankcije Zapada prema Siriji, umaju uticaja, ali i dodaje:

„Sirijska ekonomija se temelji na unutarnjim resursima i uglavnom je dovoljna sama sebi. U Siriji proizvodimo skoro sve što nam je potrebno.“

U tržnom centru Hamadeya trgovac Abdel Rehim kratko kaže:

„Ipak se vidi da živimo u teško vrijeme, u atmosferi krize.“

I on trguje domaćim proizvodima i police njegove radnje su još uvijek pune.

Cilj sirijske vlade je održati trgovačku ponudu u Damasku uobičajenom. Ono što nedostaje, stiže iz Rusije, Kine i Venecuele, najvećih trgovinskih partnera.

„Mnogo je zemalja kojima je ekonomski interes izvoziti u Siriju. Biznis je biznis. Nije to moralno pitanje. To je poslovni interes i ništa drugo“ - ističe gospodin Dala, inače uposlenik sirijske vlade.

Takođe je mnogo zemalja koje su, ipak, dale prednost moralnim razlozima. 30-ak hiljada do sada poginulih Sirijaca najtragičnija je posljedica "sirijskog proljeća." I u tom kontekstu još jedna neobičnost vezana za Damask.

Kamenorezac Samer al Etouni kaže da je narudžbi za nadgrobna obilježja uobičajen:

„Obim posla nije se povećao tokom proteklih godinu i po. Broj narudžbi je isti kao i na početku krize. Nemam sada, ili ovih mjeseci više posla.“

Sukobi režimskih snaga i pobunjenika, zapravo rat, neumitno će se približiti i Damasku. Koliko će sadašnje stanje u glavnom gradu Sirije trajati nezahvalno je predviđati.
Sirija: U Damasku kao da nije rat
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00
XS
SM
MD
LG