Linkovi

Državni sekretar i ministar obrane se obratili američkom Senatu


Američki državni sekretar John Kerry je izjavio da je poduzimanje vojne akcije protiv Syrije definitivno u američkom nacionalnom interesu.

Državni sekretar Kerry se danas poslijepodne obratio senatskom odboru za vanjske poslove , izmedjuostalog rekavši da nema nikakve sumnje u to da je režim Bashara al Assada upotrijebio kemijsko oružje na civilima. On je dodao da postoje čvrsti dokazi da je Assadovavojska pažljivo pripremila napad, i nazvao je čistom logikom to da za napad nisu odgovorni sirijski pobunjenici.

I dok neki američki zakonodavci ne vjeruju da bi Sjedinjene države trebale biti umiješane u sirijski rat, gospodin Kerry je rekao da istovremeno ekstremisti očajnički pokušavaju da se domognu kemijskog oružja, i da će ga Assad ponovno upotrijebiti.

Kerry je nazvao predsjednikovu crvenu liniju protiv kemijskog oružja - crvenom linijom svjetske zajednice , i upozorio da Iran, Hezbollah, i Sjeverna Koreja osluškuju tišinu od strane Sjedinjenih Država i njenih saveznica.

U medjuvremenu su kongresmeni i senatori i republikanci i demokrati, kazali da će podržati predsjednika Baracka Obamu u vojnoj intervenciji protiv Sirije, kada dodje do glasanja možda već slijedeće nedjelje.

Predsjednik se jutros sastao u Bijeloj Kući s kongresnim liderima kako bi razgovarao o sirijskom korištenju kemijskog oružja. Predsjednik je rekao da od Kongresa traži odobrenje za ovjnu akciju koja bi poslala jasnu poruku režimu sirijskog predsjednika Bashara al Assada , kao i svakoj drugoj zemlji koja bi htjela , kako je predsjednik naglasio, testirati medjunarodne norme. Predsjednik je naglasio
da bi takav odgovor bio ograničene prirode.

Barack Obama, američki predsjednik:
Vojni plan kojeg su razvili naši vojni lideri i za koji vjerujem da je odgovarajući - je proporcionalan, ograničen, i ne uključuje vojnike na terenu. Ovo nije Irak, i nije Afghanistan.

NARRATOR:

Do sada nije bilo jasno kako će predsjednikov plan primiti kongresni lideri, posebno republikanci koji kontroliraju Zastupnički dom Kongresa. No, nakon jutrošnjeg sastanka, predsjedavajući Zastupničkog doma John Boehner je rekao da je jasno da nekog odgovora mora biti.

John Boehner, predsjedavajući Zastupničkog doma:
Ovo je nešto što Sjedinjene države kao država moraju uraditi. Ja ču podržati predsjednikov poziv za akcijom. Ja isto tako vjerujem da moje kolege moraju podržati poziv za akcijom. Mi imamo neprijatelje u svijetu koji moraju razumjeti da mi nećemo tolerirati ovakvo ponašanje.

((NARRATOR:))

Liderica manjine u Kongresu, Nancy Pelosi , je praktički ponovila ono što je izrazio Boehner, ponavljajući da je sirijski predsjednik prešao crvenu liniju:

Nancy Pelosi, lider manjine u Kongresu:

"Oružje za masovno uništenje, spriječavanje upotrebe takvog oružja, to je stub naše nacionalne sigurnosti. Assad je to učinio. I to se razlikuje od onoga što je do sada činio. Ljudi kažu: Pa ubio je već 100 hiljada ljudi, kakvu razliku pravi ovih dodatnih hiljadu i 400? Sa ovih hiljadu i 400 je prešao crvenu liniju koristeći kemijsko oružje.

Generalni tajnik Ujedinjenih Naroda Ban Ki-moon je danas takodjer brifovao članice Vijeća Sigurnosti UN-a o najnovijem razvoju dogadjaja u Syriji.
XS
SM
MD
LG