Linkovi

Predsjednici Obama i Putin i dalje dijametralno oprečnih stavova po pitanju vojne akcije u Syriji


Obama - g20
Obama - g20
Američki predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje se ne slažu oko potencijalnih vojnih udara protiv sirijskog režima, ni nakon razgovora koje su održali mimo redovnog rasporeda summita G 20 u St. Petersburgu

Oni su danas na kraju summita G 20 održali novinske konferencije, jednu iza druge, gdje su obojica lidera okarakterizirali zajednički susret kao konstruktivan i prijateljski. Medjutim, jasno je da se Obama i Putin nimalo ne slažu oko pitanja Syrije.

Gospodin Putin je nagovijestio da su pobunjenici u Syriji ti koji su odgovorni za upotrebu kemijskog oružja. On je takodjer rekao da bi svaka vojna akcija protiv Syrije predstavljala kršenje medjunarodnih standarda.

Da vas podsjetim da je korištenje sile protiv jedne suverene države mogućno isključivo u samoobrani, a kao što svi znamo, Syrija nije napala Sjedinjene Države. Kao drugo, prema odluci Vijeća Sigurnosti UN-a - a kako je rekao jedanod sudionika summita jučer - oni koji drugačije djeluju sami sebe stavljaju iznad zakona., kazao je ruski lider.

Predsjednik Obama je sa svoje strane rekao da je moguće da se pozicija gospodina Putina o sirijskom korištenju kemijskog oružja promijeni nakon što se objavi izvještaj UN-ovih inspektora sa terena.

Medjutim, predsjednik Obama je kazao da je gospodinu Putinu rekao kako ne očekuje da se njih dvojica slože po ovom pitanju. Ipak, dodao je američki predsjednik, važno je da medjunarodna zajednica zajedno krene naprijed:

"Čak ako Sjedinjene Države, Rusija i druge zemlje nemaju ista gledišta o ovom konkretnom pitanju, ili o tome kako odgovoriti na upotrebu kemijskog oružja, i dalje je važno da suradjujemo na tome da pozovemo sve strane u tom sukobu da ga pokušaju mirno razriješiti., kazao je predsjednik Obama.

Gospodin Obama pokušava zadobiti medjunarodnu podršku za vojnu akciju da se kazni sirijska vlada za napad kojim je ubijeno hiljadu i 400 osoba. Američki predsjednik je rekao da će se obratiti američkom narodu u utorak uvečer, te da će nastaviti raditi s Kongresom na rezoluciji kojim bi se ovlastila vojna akcija.

Predsjednik Obama je takodjer rekao da je većina svjetskih lidera koji su prisustvovali večeri na summitu - koja je trajala do duboko u noć - u principu spremni prihvatiti američki zaključak da je sirijski režim upotrijebio kemijsko oružje. On je medjutim dodao da su svjetske sile podijeljene po pitanju poduzimanja vojne akcije bez odobrenja Vijeća Sigurnosti UN-a.
XS
SM
MD
LG