Linkovi

Sjedinjene Države pripremaju proces uništenja sirijskog kemijskog arsenalaS obzirom da se rat u Syriji nastavlja, uništenje kemijskog oružja u toj zemlji nije moguća opcija.

Zbog toga se Sjedinjene Države oslanjaju na vlastito dugogodišnje iskustvo uništavanja svog kemijskog arsenala, i ponudile su da tako učine i sa sirijskim, i to na brodu Cape Ray, na koji se trenutno postavlja oprema kojom će se neutralizirati gasovi sarin i iperit.

Jennifer Elzea je glasnogovornica američkog ministarstva obrane i ona kaže:

"Mi smo uništili više od 90 posto našeg kemijskog oružja iz vremena Hladnog rata , ovdje u Sjedinjenim Državama, a to se i dalje radi na par objekata u Americi, tehnologijom koju planiramo koristiti za uništenje sirijskog oružja.

Taj proces podrazumijeva neutralizaciju kemikalije njenim mješanjem s vodom i drugim substancama. Amerika je odlučila da taj proces provede na moru kada je postalo jasno da bi dokumentacija potrebna za ispunjenje regulativa o bezbjednoj okolini,dovela do toga da se ne ispoštuje planirani rok.

Daryl Kimball je čelnik Udruženja za kontrolu oružja, grupe koja se bori protiv oružja za masovno uništenje. On govori:

Jedan od razloga što su se odlučili za otvoreno more leži u vremenski vrlo zahtjevnom planu uništenja oružja, što predstavlja veliki problem za svaku zemlju koja bi možda pristala da se to uradi na njenom tlu.

Zvaničnici kažu da je planirani proces bezbjedan, iako se to nikada nije radilo na brodu. Oni dodaju da odluka da se neutralizacija izvrši na moru, nije tek način da se izbjegne udovoljavanje regulativama za zaštitu okoline.

Ostaje otvoreno pitanje gdje će se procesuirati otpad nakon operacije neutraliziranja otrova. Zvaničnici UN-a trenutno razmatraju ponude od više od 40 kompanija u nekoliko industrijski razvijenih zemalja.

Paul Walker iz grupe za zaštitu prirode Green Cross , govoreći putem Skype-a, kaže da je neutralizacija otrova na moru dobra ideja. On medjutim poziva i na pažljivo odlaganje otpada i dodaje:

"Ako se otrovni otpad bude tretirao, to se mora učiniti na dobar i bezbjedan način u potpunosti štiteći okolinu i zdravlje javnosti tako da nitko ne bude povrijedjen , čak da ne bude ni opcije da to nekome naškodi.

Zvaničnici Pentagona kažu da nakon što se otrovi neutraliziraju, otpad će biti odnesen u odredjeni komercijalni objekat za odlaganje na kopnu, i tu procesuiran kao i svaki drugi štetni materijal. Još jednom glasnogovornica Pentagona Jennifer Elzea:

“Sve će odvijati na brodu, i tijekom procesa ništa neće dospjeti u more.

Inspektori U.N.-a su identificirali najmanje 20 tona gasa iperita, i više od hiljadu tona materijala koji se koristi za pravljenje sarina i drugih oružja , koje su sirijske snage koristile da ubiju više od hiljadu civila ove godine.

Prema dogovoru koji je uslijedio nakon prijetnji američkom vojnom akcijom protiv sirijske vlade, svo kemijsko oružje se mora ukloniti iz Syrije do 31. decembra.
XS
SM
MD
LG