Linkovi

Stanje u izbjeglickom kampu Yarmouk neljudsko


Celnik jednog od humanitarnih odjela Ujedinjenih Naroda, Pierre Krahenbuhl, je rekao na hitno sazvanom sastanku Vijeca Sigurnosti, da su civili prakticki zatoceni u izbjeglickom kampu, i da se boje da nece prezivjeti.

Govoreci iz Jordana, gospodin Krahenbuhl je zatrazio od svih clanica UN-a koje imaju utjecaja na Syriju, da razmisle o tome kako bi se mogla organizirati bezbjedna evakuacija onih koji zele napustiti kamp Yarmouk.

"Poruka se jednostavno mora prenijeti do svih strana, ukljucujuci i naoruzane grupe u samom kampu, da postivanje ljudkog zivota nije samo stavka u medjunarodnom zakonu. Pravo na zivot je fundamentalni ljudski princip, koji postoji u svim vjerama. Zatoceni ljudi moraju biti tretirani humano, civili, pogotovo djeca i zene , se moraju tretirati s postovanjem. ", kazao je Krahenbuhl.

chris Gunness, glasnogovornik UN-ove agencije za pomoc, je situaciju u kampu Yarmouk opisao kao neljudsku, pojasnivsi:

"U tom kampu zene umiru na porodjaju jer nema potrebnih lijekova. Djeca umiru od neuhranjenosti. Situacija je vec bila losa, a postala je gorom kada se kamp nasao u srcu borbi. Stanje je neljudsko i stoga tvrdimo da se hitno mora organizirati politicka akcija kojom bi se osiguralo da se zastite civili, i ukine opsada kampa. "

Palestinski ambasador Riyad Mansour je uputio molbu svim strana u ratu u Syriji da ne uvlace palestinske civile u sukobe.

Posljednje dvije godine je kamp Yarmouk bio okruzen vojskom Bashara al Assada, a stanje se izuzetno pogorsalo prosle nedjelje kada su militanti tzv. Islamske drzave upali u dio kampa, i unutar njega zapoceli zestoke borbe sa rivalskim grupama.

XS
SM
MD
LG