Linkovi

Sirija: Avio-bombama i na Azzaz


Djeca i žene u pokušaju da izbjegnu u Tursku
Djeca i žene u pokušaju da izbjegnu u Tursku

U, do sada prvom, avio-bombardiranju Azzaza ubijeno na desetine nedužnih, većinom djece i žena, a preko 100 osoba ranjeno

Sirijski pobunjenici odnedavno su preuzeli kontrolu nad prostranim područjem Sirije uz granicu sa Turskom. No, ni to ne znači sigurnost za djecu, žene i stare u tom dijelu zemlje. Upravo u vrijeme razgovora novinara Glasa Amerike sa Ahmedom Ghazalijem, zapovjednikom snaga Slobodne sirijske armije za taj dio Sirije, odjeknule su, prvo jedna, u ubrzo i druga snažna detonacija.

Bomba iz borbenog aviona sirijskih zračnih snaga eksplodirala je na obližnjoj tržnici. Nekoliko minuta kasnije uslijedila je eksplozija druge avio-bombe.

Bilo je to, tokom 17 mjeseci koliko traju sukobi u Siriji prvo, bombardiranje Azzaza iz zraka. Ubijeno je na desetine nedužnih, većinom djece i žena. Preko 100 osoba je ranjeno.

Ranjeni su prevezeni u najbliže bolnice na teritoriji susjedne Turske. Tijela poginulih prevezena su u njihove kuće da bi kasnije bila sahranjena.

Zbog bombardiranja panika među građanima, strah od novih napada, i pokušaji da se izbjegne u susjednu Tursku. Mnogi Sirijci su bez pasoša, moraju i moraće ilegalno preko granice.

Ahmed Ghazali nije bio povrijeđen u tom napadu. Da bi i on i njegovi saborci mogli braniti grad i živote nevinih.....

„Potrebno nam je protiv-avionsko i protiv-artiljerijsko oružje. Inače, ne možemo se braniti....“ - kaže Ghazali

U sumrak, panika nakon prvog zračnog napada sirijske vojne avijacije na Azzaz se smirila. Strah od novih napada ostaje i dalje.
Sirija: Avio-bombama i na Azzaz
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
XS
SM
MD
LG