Linkovi

SAD - Sirija: Hoće li udari uzdrmati Assada?!


Ako Bashar al-Assad ostane na vlasti i nakon američkih urada, imaće još manje motiva da pregovorima okonča građanski rat u Siriji, smatra analitičar Michael O'Hanlon.

Iz Bijele kuće i State Departmenta je proteklih dana u više navrata posebno naglašavano da će cilj američkih udara na snage režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada biti sprečavanje i eliminiranje mogućnosti hemijsko oružje bude ponovo korišteno. Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama je vrlo jasno i nedvosmisleno rekao da Washington vojnim udarima nema namjeru obarati vladu u Damasku:

"Ne razmaramo nikakvu opciju slanja vojnika na sirijsko tlo. Ono što razmatramo je najbolji način sprečavanja ponovnog korištenja hemijskog oružja. Svjesni smo da se samo vojnim rješenjem ne može zaustaviti sukob i tragedija koja se dešava u Siriji."

Odgovor na posljednji, i svakako najbrutalniji, slučaj upotrebe hemijskog oružja nedaleko od Damaska je i pitanje globalne sigurnosti, ističe državni sekretar John Kerry:

"Ako odaberemo da živimo u svijetu u kojem ubice poput Bashara al-Assada mogu nekažnjeno gasovima trovati vlastiti narod unatoč upozorenjima da to ne čine, ako svijet ne učini ništa da sankcionira takve zločine, i mnogi drugi će vjerovati da mogu vladati i činiti sve što hoće."

Ako Bashar al-Assad ostane na vlasti i nakon američkih urada, imaće još manje motiva da pregovorima okonča građanski rat u Siriji, smatra analitičar Michael O'Hanlon:

"Sada i za sada Assad vjeruje da pobjeđuje. I ne vidim razlog zbog kojeg bi promijenio mišljenje, odstupio sa vlasti, ili vlast podijelio, ako misli da pobjeđuje."

U sukobu koji traje više od dvije godine, Assadove snage su, uz podršku Irana i Hezbollaha, povratile kontrolu nad nekim područjima koja su držali pobunjenici. Ograničeni američki vojni udari čak bi mogli ojačati poziciju sirijskog vlastodršca, procjenjuje analitičar Doug Bandow:

"Assadov kredibilitet zbog suprotstavljanja Amerikancima može porasti. Ko zna? Štete mu optužbe da je koristio hemijskog oružje, ali mu može pomoći to što će mnogi misliti da je pred udarima bio čvrst."

Assad se ne drži vlasti samo zbog sebe, ističe analitičar Bandow:

"Lako je zamisliti Bashara al-Assada da sjeda u avion i odlazi negdje trošiti svoje bogatstvo. Ali, za Assadom je cijeli režim i veliki je broj ljudi koji su jako mnogo investirali u taj režim."

Assadovi su Alawiti, manjina u Siriji, i njihov režim bori se protiv sunitske većinske populacije. I to je borba za kontrolu nad Sirijom, kaže bivši američki ambasador Adam Ereli i dodaje:

"Assada love, on je kao lav u kavezu, ali oštrih zuba. Neće on nigdje."

Mnogi analitičari su uvjereni da će Assad kad-tad morati odstupiti sa vlasti. Takođe vjeruju da ga napadi izvana neće snažno uzdrmati.
SAD - Sirija: Hoće li udari uzdrmati Assada?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
XS
SM
MD
LG