Linkovi

Sjedinjene države donijele odluku o naoružavanju sirijske opozicije


Uz medjunarodnu podršku, ali i uz kritike, Sjedinjene države će provesti plan da naoružaju sirijske pobunjenike, a nakon pronalska onog što američki zvaničnici nazivaju konkretnim dokazima da je sirijski režim koristio kemijsko oružje protiv opozicije i naroda. Bijela Kuća je potvrdila stajalište predsjednika Obame da upotreba kemijskog oružja, uključujući nervni gas, znači prijelazak tzv. crvene linije, i čini neophodnim dalj euključivanje Sjedinjenih Država u rat.

Dvogodišnji sukob u Syriji je do sada odnio više od 90 hiljada života, iako je generalni tajnik UN-a Ban Ki moon danas izjavio da postoje naznake da bi stvarni broj mrtvih mogao biti mnogo veći.

Američki saveznici u Evropi su za sada reagirali s podrškom na američki korak; medjutim sirijsko ministarstvo vanjskih poslova je danas saopćilo da se američke optužbe, koje inače proizilaze iz jednog obavještajnog dokumenta, zasnivaju na , kako je rečeno, izmišljenim informacijama , i da je cijela stvar laž.

Sirijski saveznik, Rusija, je takodjer odbacila američku procjenu. Zvaničnici u Moskvi su izjavili da informacije koje je obezbijedio Washington ne izgledaju uvjerljivo.
XS
SM
MD
LG