Linkovi

Sirijska opozicija u Arapskoj Ligi


Arab League Gives Syrian Opposition Seat at the Table
Arab League Gives Syrian Opposition Seat at the Table
Sirijski opozicioni lideri ostvarili su simboličnu pobjedu na summitu Arapske Lige u Dohi, zauzevši mjesto u dvorani koje je prethodno pripadalo vladi koju oni žele da zbace.

Domaćin summita, Sheikh Hamad bin Khalifa al Thani, dodijelio im je tu počast i tom prilikom rekao:

Dozvolite mi da pozovem gospodina Mouaza al-Khatiba, šefa sirijske opozicione koalicije, i gospodina Ghassana Hitto-a, šefa prelazne sirijske vlade, te članove njihove delegacije, da zauzmu mjesto Arapske Republike Sirije na ovom summitu.

No ovo značajno priznanje - kojeg je zvanični Damask naravno odbacio - dogodio se u vrijeme dubokih podjela unutar najviših opozicionih krugova, ali i sa znacima razlaza i medju onima koji ih podržavaju.

Mouaz al-Khatib j u nedjelju izjavio da odstupa sa pozicije predsjednika opozicionog političkog krila, kao razlog navodeći nedostatak medjunarodne podrške za pobunjeničku stvar.

Uprkos ostavci, Khatib ostaje jedna od ključnih figura, i apelira na Sjedinjene Države da raketnim odbrambenim štitom Patriot zaštiti sjevernu Siriju. Ali je juče na summitu naglasio da se o prekidu sukoba sa vladom mora pregovarati i dodao:

Sirijski režim je taj koji odbija svako rješenje ove krize. Mi pozdravljamo bilo kakvo političko rješenje kojim se mogu zaštititi ljudski životi i izbjeći dalja razaranja.

Khatibovi saveznici kažu da je njegova odluka dijelom i rezultat zabrinutosti oko prošlonedjeljnog izbora Ghasana Hitto-a za premijera prijelazne vlade.

Prije dolaska u Dohu, Hitto je obišao Alepp, glavni sirijski trgovački centar, u sklopu nastojanja prijelazne vlade da preuzme upravljanje svim pobunjeničkim uporištima. Sirijska Oslobodilačka Armija kritizirala je taj potez s obrazloženjem da tamo kontrolu drže njihovi borci.

Hitto ima podršku Qatara, veoma utjecajnog u vezi sa sirijskim konfliktom, koji osigurava materijalnu i političku podršku, uključujući i onu tvrdokornim islamistima. Konačno, upravo je Doha vršila presudan pritisak za priznavanje opozicije na summitu, uprkos prigovorima pojedinih članica Lige.

Neki analitičari vjeruju da će Qatar - čije je bogatstvo pomoglo snage Arapskog proljeća u Libiji i Egiptu - u igru ubaciti još poneki adut. Profesor Christian Donath objašnjava:

Qatar je prilično nov igrač u regionu, a sa aspiracijama, pa je teško precizno znati šta oni ustvari rade.

Sirijska opozicija kaže da želi od Amerike dobiti rakete Patriot kako bi zaštitila pobunjenički sjever Sirije, dok Sjedinjene Države i druge zapadne pristalice pobunjenika, žarko žele da radikalniji elementi budu izolirani, iz straha da bi oni mogli destabilizirati ne samo post-Assadovu Siriju nego i druge zemlje u regionu.
XS
SM
MD
LG