Linkovi

Sirijska opozicija u Arapskoj Ligi


Arab League Gives Syrian Opposition Seat at the Table
Sirijski opozicioni lideri ostvarili su simboličnu pobjedu na summitu Arapske Lige u Dohi, zauzevši mjesto u dvorani koje je prethodno pripadalo vladi koju oni žele da zbace.

Domaćin summita, Sheikh Hamad bin Khalifa al Thani, dodijelio im je tu počast i tom prilikom rekao:

Dozvolite mi da pozovem gospodina Mouaza al-Khatiba, šefa sirijske opozicione koalicije, i gospodina Ghassana Hitto-a, šefa prelazne sirijske vlade, te članove njihove delegacije, da zauzmu mjesto Arapske Republike Sirije na ovom summitu.

No ovo značajno priznanje - kojeg je zvanični Damask naravno odbacio - dogodio se u vrijeme dubokih podjela unutar najviših opozicionih krugova, ali i sa znacima razlaza i medju onima koji ih podržavaju.

Mouaz al-Khatib j u nedjelju izjavio da odstupa sa pozicije predsjednika opozicionog političkog krila, kao razlog navodeći nedostatak medjunarodne podrške za pobunjeničku stvar.

Uprkos ostavci, Khatib ostaje jedna od ključnih figura, i apelira na Sjedinjene Države da raketnim odbrambenim štitom Patriot zaštiti sjevernu Siriju. Ali je juče na summitu naglasio da se o prekidu sukoba sa vladom mora pregovarati i dodao:

Sirijski režim je taj koji odbija svako rješenje ove krize. Mi pozdravljamo bilo kakvo političko rješenje kojim se mogu zaštititi ljudski životi i izbjeći dalja razaranja.

Khatibovi saveznici kažu da je njegova odluka dijelom i rezultat zabrinutosti oko prošlonedjeljnog izbora Ghasana Hitto-a za premijera prijelazne vlade.

Prije dolaska u Dohu, Hitto je obišao Alepp, glavni sirijski trgovački centar, u sklopu nastojanja prijelazne vlade da preuzme upravljanje svim pobunjeničkim uporištima. Sirijska Oslobodilačka Armija kritizirala je taj potez s obrazloženjem da tamo kontrolu drže njihovi borci.

Hitto ima podršku Qatara, veoma utjecajnog u vezi sa sirijskim konfliktom, koji osigurava materijalnu i političku podršku, uključujući i onu tvrdokornim islamistima. Konačno, upravo je Doha vršila presudan pritisak za priznavanje opozicije na summitu, uprkos prigovorima pojedinih članica Lige.

Neki analitičari vjeruju da će Qatar - čije je bogatstvo pomoglo snage Arapskog proljeća u Libiji i Egiptu - u igru ubaciti još poneki adut. Profesor Christian Donath objašnjava:

Qatar je prilično nov igrač u regionu, a sa aspiracijama, pa je teško precizno znati šta oni ustvari rade.

Sirijska opozicija kaže da želi od Amerike dobiti rakete Patriot kako bi zaštitila pobunjenički sjever Sirije, dok Sjedinjene Države i druge zapadne pristalice pobunjenika, žarko žele da radikalniji elementi budu izolirani, iz straha da bi oni mogli destabilizirati ne samo post-Assadovu Siriju nego i druge zemlje u regionu.
XS
SM
MD
LG