Linkovi

Zračni udari u Siriji ciljali uporište militanata, financijski centar


Predsjednik Barack Obama je danas izjavio da su američki zračni udari koji su noćas izvedeni na Siriju, za cilj imali utočišta za teroriste, dok istovremeno američki vojni zvaničnici saopćavaju da su koordinirani udari bili vrlo uspješni.

Govoreći u Bijeloj Kući pred odlazak u New York, predsjednik Obama je rekao da su mete udara bili iskusni članovi al Qaide, poznati pod imenom Khorasan, koja je planirala skorašnji napad na Sjedinjene Države.

U Pentagonu je glavni glasnogovornik američkih oružanih snaga , admiral John Kirby, rekao da su jaki udari koji su izvedeni na istoku i sjeveru Sirije, za šta postoje pouzdani obavještajni podaci o skloništima i objektima terorista, tek početak koalicionih napora da se razbija grupa Islamska država.

Bahrain, Qatar, Saudi Arabia, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati su pružili podršku zračnim udarima, koji su uništili ili oštetili objekte za trening, sjedište grupe i jedan financijski centar. Predsjednik Obama je naglasio da je sada jasno da su ovih pet arapskih zemalja čvrsti suradnici u borbi protiv militanata.

"Još jednom - mora biti jasno svakome ko želi napasti Ameriku, i pokušati naškoditi Amerikancima, da mi nećemo tolerirati utočišta za teroriste koji prijete našem narodu, kazao je predsjednik Obama.

Opsežni zračni udari na Siriju su, kako je kazao predstavnik Pentagona za Glas Amerike, uključivali više vrsta borbenih aviona kao i brodove s kojih su ispaljivane krstareće rakete.

Iz američke Centralne komande saopćavaju da je u ukupno 14 udara oštećeno ili uništeno više ciljeva u 4 područja istočne Sirije, uključujući glavno uporište Islamske Države u gradu Raqqa, kao i financijski centar grupe.

U akciji su sudjelovali Bahrain, Qatar, Saudi Arabia, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Gospodin Obama je rekao da je ovih pet arapskih država postalo američkim saveznicima u borbi protiv terora.

"Snaga ove koalicije jasno pokazuje svijetu da ovo nije samo američka borba. Prije svega, ljudi i vlade Srednjeg Istoka odbacuju ISIL i ustaju u ime mira i sigurnosti koje zaslužuju narodi tog regiona, ali i cijelog svijet., naglasio je američki predsjednik.

Predsjednik Obama je nedavno rekao objavio da proširuje zračnu kampanju protiv ISIL-a, koja sada uključuje i Siriju.

Grupa za monitoring ljudskih prava u Siriji je neovisno objavila da je u zračnim udarima ubijeno 120 islamskih militanata u Siriji, od ukupno oko 300 osoba koje su poginule.

XS
SM
MD
LG