Linkovi

Američka fudbalska federacija nakratko uklonila amblem sa iranske zastave


Navijači u Teherenu slave pobjedu protiv Velsa.
Navijači u Teherenu slave pobjedu protiv Velsa.

Američka fudbalska federacija (USSF) nakratko je istakla iransku zastavu na društvenim mrežama bez amblema Islamske Republike, rekavši da se tim potezom podržavaju demonstranti u Iranu uoči utakmice Svjetskog prvenstva dvije nacije u utorak.

Iranska vlada je reagovala optužujući Ameriku da je uklonila ime Boga sa njihove nacionalne zastave.

Odluka USSF-a je dodala još jednu političku oluju prvom Svjetskom prvenstvu na Bliskom istoku, za koji su se organizatori nadali da će biti pošteđen kontroverzi izvan terena.

To se dogodilo dok se SAD spremaju suočiti se s Iranom u odlučujućoj utakmici Svjetskog prvenstva.

USSF je u saopćenju u nedjelju ujutro naveo da je odlučio odreći se službene zastave na nalozima na društvenim mrežama kako bi pokazao "podršku ženama u Iranu koje se bore za osnovna ljudska prava".

Na Twitter nalogu muške reprezentacije SAD-a prikazan je raspored utakmica grupnoj fazi, a iranska zastava ima samo zelenu, bijelu i crvenu boju. Isto je viđeno u objavi na Facebook i Instagram nalozima na kojima se objavljuju dosadašnji rezultati u grupi.

Do nedjelje popodne, zvanična zastava je vraćena na Twitteru, a objave na Facebooku i Instagramu sa izmijenjenom zastavom su uklonjene.

„Želeli smo da pokažemo našu podršku ženama u Iranu sa našom grafikom tokom 24 sata”, saopštila je Federacija.

Glasnogovornik saveza Neil Buethe nije želio reći da li je prvobitnu odluku odobrila predsjednica USSF-a Cindy Parlow Cone, bivša reprezentativka. Buethe je rekao da Parlow Cone nije bila dostupna da razgovara o tome.

„Ovo je bila odluka unutar federacije”, rekao je. „Neću ulaziti u to ko je znao, a ko nije.”

Upitan da li je bilo razgovora sa diplomatskim subjektima, Buethe je rekao: „Bilo je u određenim trenucima. Neću da pričam o tome, ali, opet, ovo je naša odluka, a ne tuđi ili bilo čiji pritisak.”

USSF je na svojoj web stranici prikazao zvaničnu iransku zastavu u grafikonu koji prikazuje poredak Grupe B.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG