Linkovi

Jake mjere sigurnosti u Južnoj Africi


Južnoafrička policija trenira strogoću

Južnoafrička policija se ubrzano priprema za svaki sigurnosni izazov tokom Svjetskog fudbalskog kupa.

Dok navijači širom svijeta jedva čekaju 11. juni kada konačno počinje Svjetski fudbalski šampionat, organizatori turnira u Južnoj Africi dobar dio preostalog vremena i novca posvećuju jednoj od ozbiljnih briga - sigurnosti. Radi se, naime, o zemlji koja ima jedan od najvećih stopa nasilnog kriminala.

U različitim simulacijama, južnoafrička policija se svakodnevno suprotstavlja nasilnim demonstracijama pred stadionima. Radi se o vježbama čiji je cilj da se organi reda pripreme za nadolazeće Svjetsko prvenstvo. Oni žele biti spremni da se nose sa bilo kakvom sigurnosnom prijetnjom, od političkih demonstracija i ljutitih navijača, do huligana i terorističkih napada.

Vlada je potrošila gotovo dvije milijarde dolara na obuku i novu opremu, i planira da za osiguranje Svjetskog kupa odvoji 40 hiljada policajaca, što je četvrtina njihovih ukupnih policijskih snaga. Organizirani su i posebni sudovi, sa sudijama i službama, da se pozabave bilo kakvim hapšenjima u blizini 10 stadiona na kojima će se igrati prvenstvo. Specijalni timovi su posebno obučeni za sprečavanje sigurnosnih propusta na aerodromima i drugim transportnim središtima. Šef nacionalne policije Bheki Cele kaže da se zvaničnici iz domena sigurnosti redovno sastaju da bi razmijenili najnovije informacije o mogućim sigurnosnim prijetnjama:

- Svaka odgovorna policijska služba će ozbiljno razmotriti svaku informaciju, a ne samo terorističku prijetnju, uzeće u obzir svaku informaciju i veoma ozbiljno razmotriti sve informacije.

Na pitanje jesu li njegove snage spremne, šef policije odgovara:

- Ja nisam spreman za danas, niti za sutra. Ja sam spreman za juče.

Šef policije kaže da se obuka nastavlja sve do početka prvenstva, 11. juna.

XS
SM
MD
LG