Linkovi

Partokratska vladavina kao razlog zapuštene kulturne djelatnosti


Narodno pozorište u Sarajevu
Narodno pozorište u Sarajevu

Budućnost kinematografije i filmskih projekata u Bosni i Hercegovini (BiH) uglavnom zavisi od podrške koju različiti nivoi vlasti iskažu prema ovoj vrsti umjetničke djelatnosti. Filmski radnici se nadaju boljoj komunikaciji i saradnji sa onim nivoima odlučivanja koji su odgovorni za kulturnu politiku.

Na konferenciji održanoj povodom Svjetskog dana teatra, predsjednik Udruženja Redateljica i Redatelja u Bosni i Hercegovini (URIR), reditelj Dino Mustafić kazao je da se Udruženje u protekle dvije godine “uvjerilo u jednu neprihvatljivu partokratsku vladavinu koja ima vrlo jasno definiranu nacionalnu matricu kao alibi za zapuštenu kulturnu djelatnost”.

Zbog toga je, kako kaže, formirana radna grupa koja je izradila nacrt i pravilnik za raspodjelu sredstava u Kantonu Sarajevo (KS) na volonterskoj osnovi.

Nacrt Zakona o filmskoj djelatnosti je usvojen na Skupštini KS, međutim, dva vrlo važna člana o transparentnosti kao i pravilnik o raspodjeli sredstava nisu uvršteni u taj zakon.

“Obećano je da će naše sugestije biti usvojene, ali još uvijek nemamo povratnu informaciju”, kaže Mustafić.

On je dodao da je Udruženje sa kantonalnim nivoom vlasti ipak uspjelo ostvariti komunikaciju. Dosadašnji fond od 144.000 konvertibilnih maraka (KM) koji se izdvajao za kinematografiju, podignut je na iznos od 500.000 KM.

Dino Mustafić
Dino Mustafić

“Što je jedan od pomaka na planu filmske produkcije koja se financira na kantonalnom nivou, budući da najveći broj filmskih kuća, nezavisnih produkcija i uopće autora, živi na području Kantona Sarajevo”, kazao je.

Međutim, reditelj napominje da na federalnom nivou nisu uspjeli ostvariti suradnju, iako je, kako kaže, nacrt zakona direktno uručen premijeru Fadilu Novaliću.

Nakon upita zašto nacrt zakona ne dospijeva na proceduru, Mustafić kaže da je prekinuta komunkacija sa Vladom Federacije BiH.

“Razlozi su nažalost bizarni, a to je da nešto pripada određenoj političkoj opciji čije je to ministarstvo. Takva vrsta dijaloga sa ovim ili bilo kojim drugim udruženjem naprosto nije moguće”, dodaje Mustafić, napominjući kako je BiH jedina zemlja u regionu koja nema riješenu zakonsku regulativu kada je u pitanju filmska proizvodnja i kinematografska djelatnost.

U komunikaciji sa državnim nivoom, Mustafić kaže da su posvetili mnogo pažnje važnoj odluci, a to je povrat poreza koji bi bio namijenjen kao poticaj za kulturu.

Međutim, iako su naišli na razumijevanje ministra predsjedavajućeg Vijeća ministara, Denisa Zvizdića, inicijativa je blokirana na sastancima jer su se neke političke opcije usprotivile oslobađanju poreza za filmsku proizvodnju.

“Držimo odgovornim ministra financija Vjekoslava Bevandu i mi se nadamo da ćemo taj akt vratiti za pregovarački stol”, kaže Mustafić.

Dodao je da će se Udruženje u budućnosti zalagati za departizaciju i depolitizaciju kulturnog sektora.

“Kao i u svakoj djelatnosti, znanje, talenat i rad je nešto što treba bude preporuka, a nikako neka ideološka, stranačka, etnička ili neka druga podobnost”, kaže Mustafić nadajući se savezništvu sa medijima kao glasu razuma.

Monografija Šibe Krvavca

Potpredsjednik Udruženja URIR, reditelj Srđan Vuletić kaže da Udruženje priprema izradu monografije BH reditelja Hajrudina Šibe Krvavca, koji je 60-tih i 70-tih godina režirao nekoliko filmova sa tematikom Drugog svjetskog rata.

Srđen Vuletić
Srđen Vuletić

“Smatramo da je to veliki projekat u pitanju i nadamo se da ćemo do decembra imati u rukama tu publikaciju”, kaže Vuletić koji je pozvao zainteresirane na suradnju na izradi monografije Šibe Krvavca.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG