Linkovi

Na Svjetski dan stanovništva, UN poziva na opći pristup programima reproduktivnog zdravlja i planiranja obitelji do 2015. godine


U svijetu nas ima već 7 milijardi!
U svijetu nas ima već 7 milijardi!

Prema podacima UN-a, broj žena u najsiromašnijim zemljama svijeta koje bi željele koristiti kontracepciju, ali to ne čine jer ne mogu, povećao se za 9 milijuna

Ove godine, na Svjetski dan stanovništva, inicijativu koju su, 1986. godine, pokrenuli Ujedinjeni narodi, naglasak je na spolnom i reproduktivnom zdravlju i planiranju obitelji. Prema podacima UN-a, broj žena u najsiromašnijim zemljama svijeta koje bi željele koristiti kontracepciju, ali to ne čine jer ne mogu, povećao se za 9 milijuna.

U svijetu danas živi 7 milijardi ljudi.
Polovica stanovništva u dobi je ispod 25 godina.

John Seager je predsjednik organizacije Population Connection, organizacije koja promiče stabiliziranje broja stanovnika.

“Svaki dan svjetskoj populaciji dodajemo četvrt milijuna ljudi, a planet, naravno, ne raste, ostaje isti.”

Svaka bi žena, kaže Seager, trebala biti u stanju sama odlučivati o veličini svoje obitelji; kad joj je to omogućeno, tipično se odlučuje za manji broj djece. No, prema nedavnom izvješću UN-a, 222 milijuna žena širom svijeta, koje bi željele izbjeći ili odgoditi trudnoću, nemaju pristupa kontroli rađanja. U istom izvješću se navodi da se broj žena koje NE koriste kontracepciju u najsiromašnijim zemljama svijeta povećao u zadnje četiri godine.

Dvije od tih zemalja su Pakistan i Indija. Ilhaam Jaffer je kao dijete došla u Sjedinjene Države iz Pakistana. Majka joj je Pakistanka, otac iz Indije. U tim zemljama, kaže ona, razgovor o kontroli rađanja je tabu tema, iz vjerskih i kulturnih razloga.

“Ako žena zatrudni prije nego što je to sama planirala, njezino obrazovanje i karijera i sve drugo ide u drugi plan.”

Time se, kaže Ilhaam, stvara društvo mladih majki s nižim mogućnostima zarade, a to u konačnici negativno utječe na gospodarstvo zemlje.

Etiopija je još jedna siromašna zemlja s velikim brojem stanovnika. Mahala Dejene je u SAD došla prije dvije godine. Situacija se u njezinoj zemlji , kaže ona, popravila.
“Prije, žene su godinu za godinom rađale. Sada, postoji kontrola, obitelj se planira.”

Ujedinjeni narodi pozivaju na univerzalni pristup reproduktivnom zdravlju do 2015. godine. Ilhaam Jaffer misli da zna koji je ključ za postizanje toga.

“Jedino je riješenje, mislim, u obrazovanju žena. Ako obrazujete ženu, obrazujete cijelu obitelj.”
XS
SM
MD
LG