Linkovi

BiH

Na Svjetski dan meteorologije, Federalni hirdometeorološki zavod BiH predstavio projektne aktivnosti


Automatska meteoroloska stanica
Automatska meteoroloska stanica

Povodom 23. marta, Svjetskog dana meteorologije, Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine (FHMZ BIH) održao je konferenciju na kojoj je predstavio aktivnosti koje je ovaj zavod proveo u posljednjih nekoliko godina kao i projekte pomoći međunarodnih organizacija i prijateljskih vlada.

Ministarstvo civilnih poslova, na prijedlog dva entitetska hidrometeorološka zavoda, pokrenulo je aktivnosti za učlanjenje BiH u Evropski centar za srenjoročnu vremensku prognozu (ECWMF), a do kraja godine se očekuje članstvo u ovoj asocijaciji.

2014. godine, BiH je postala dio Evropskog sistema upozorenja na opasne meteorološke pojave (Meteoalarm).

U prošloj godini BiH je također postala partner Evropskog sistema upozorenja na poplave (EFAS).

Produkti koji su na raspolaganju kroz članstvo u ovom složenom sistemu značajan su alat u procesu hidrološkog prognoziranja i pripreme obavještenja, kako bi donosioci odluka donijeli ispravnu odluku, a sve u cilju spašavanja ljudskih života i smanjenja materijalnih šteta“, ističu iz FHMZ BiH.

Kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA II), BiH je pružena podrška u zaštiti od poplava i upravljanju vodama (hidrološki prognozni sistem u slivu rijeke Save i slivu rijeke Bosne).

UNDP provodi projekat "Integrisanje klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava" u slivu rijeke Vrbas gdje su obezbjeđene automatske padavinske stanice, a u toku su aktivnosti na uspostavljanju sistema prognoziranja i ranog upozoravanja na poplave.

Agencija za vodno područje rijeke Save je u 2016. godini je financirala izradu projekta za uspostavu prognoznog modela za sliv rijeke Une, čiji je korisnik Federalni hidrometeorološki zavod.

"Na kraju realizacije svih ovih projekata i aktivnosti zaokružićemo cjelinu izrade kvalitetnih i preciznih meteoroloških prognoza, upozorenja na opasne meteorološke i hodrološlke pojave“, kažu iz FHMZ.

Zavod je pokrenuo aktivnosti na modernizaciji i automatizaciji hirdometeorološke službe čime je obezbijeđeno oko 60 automatskih meteoroloških stanica.

U toku je priprema tenderske dokumentacije za rekonstrukciju laboratorije za ispitivanje hemijskog sastava čestica PM10 u zraku i padavinama, projekat koji financira Federalni zavod za zaštitu okoliša i FHMZ.

Također, u toku je projekat „Poboljšanje kvalitete zraka i upravljanja kvalitetom zraka u BiH kojeg financira Ambasada Kraljevine Švedske, a provodi Švedska agencija za zaštitu okoliša (SEPA).

Do jula ove godine trebao bi biti realiziran projekat „Poboljšanje upravljanja kvalitetom zraka u BiH“ kojeg financira Svjetska banka.

Kada završimo projekte, biće nam potrebna dodatna budžetska sredstva za održavanje cjelokupnog sistema, standardizaciju i akreditaciju, a uz to se moramo i kadrovski ojačati“, poručili su iz FHMZ BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG