Linkovi

Svjetski Dan borbe protiv AIDS-a: Više nade nego do sada


Amerika je objavila planove za značajno smanjenje rizika širenja AIDS-a u svijetu. Napredak ostvaren na području istraživanja i liječenja mnogima ulijeva nadu.


Prema podacima Ujedinjenih naroda, oko 34 milijuna ljudi u svijetu trenutno živi sa HIV virusom; samo tijekom prošle godine, virusom je zaraženo dva i pol milijuna. Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) upozorava na zabrinjavajući porast širenja HIV virusa među tinejdžerima i adolescentima među kojima se svaki mjesec bilježi 1000 novih slučajeva zaraze. Ipak, dužnosnici i zdravstveni djelatnici kažu da je, u borbi s AIDS-om, svijet bliže prekretnici.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a američka državna tajnica Hillary Clinton iznijela je plan kojim poziva na globalni angažman u poboljšanju liječenja i prevencije zaraze virusom AIDS-a.


“Možemo postići to da nijedna beba više ne bude rođena s virusom AIDS-a. Kako ta djeca budu rasla, opasnost da će jednog dana biti zaraženi virusom bit će daleko manja nego što je danas.”


Dr. Anthony Fauci, na čelu programa za istraživanje AIDS-a pri američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, govori o napretku i uspjesima ostvarenima na polju medicine:


“U ovom trenutku imamo i načine i sredstva i sposobnosti i znanja da bitno i povoljno utječemo na okončanje epidemije ove bolesti.”


Jedan od načina je liječenje pacijenata u ranoj fazi zaraze, prije nego bolest uzme maha, što onima zaraženima HIV virusom omogućava da žive normalnim i produktivnim životom. Studije također pokazuju da se time dramatično smanjuje i mogućnost prenošenja zaraze na njihove seksualne partnere.


“Ranije smo imali problem zbog financijskih resursa za liječenje i financijskih resursa za prevenciju bolesti. Iz toga su proizilazile mnoge napetosti. Sada pouzdano znamo da je liječenje zapravo oblik prevencije.”


Ali na svaku osobu koja prima liječenje dolaze dvije zaražene HIV virusom. A liječenje danas, u zemljama u razvoju, prima tek oko 8 milijuna pacijenata. Cilj Ujedinjenih naroda je da do godine 2015. liječenje prima 15 milijuna osoba.

No, i testiranje i informiranje i obrazovanje, ističu stručnjaci, od ključne je važnosti. Centar za kontrolu bolesti preporučuje rutinsko testiranje za svakoga.


Dr. Jonathan Mermin rekao je, putem Skypea, za Glas Amerike:


“Testiranje za HIV virus trebalo bi postati jednako uobičajeno kao testiranje na kolesterol.”


A što se tiče naglog porasta infekcija među mladima u Sjedinjenim Državama, u Centru za kontrolu bolesti kažu da je na liječnicima, nastavnicima i roditeljima da mladima pružaju i osiguraju informacije o HIV virusu i o AIDS-u, da mladi redovito budu testirani i liječeni ukoliko obole od AIDS-a.
XS
SM
MD
LG