Linkovi

Svjetska zdravstvena organizacija: Sve kontakte treba testirati


Medical staff take a COVID-19 test from a visitor to a drive through community based assessment centre in Christchurch, New Zealand, Thursday, Aug. 13, 2020.
Medical staff take a COVID-19 test from a visitor to a drive through community based assessment centre in Christchurch, New Zealand, Thursday, Aug. 13, 2020.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima korona virusom trebaju biti testirane, bez obzira na to pokazuju li simptome.

Ova preporuka stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije iznesena je nakon što su epidemiolozi u SAD ocijenili da testovi nisu potrebni za one koji ne pokazuju simptome bolesti.

Stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije Maria Van Kerkhove istakla je da Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se, ako je moguće, svi kontakti testiraju, nezavisno od razvoja simptoma jer je testiranje kontakata bitno za razbijanje lanca prenosa virusa.

U ponedjeljak je američki Centar za prevenciju i borbu protiv bolesti objavio da nije potrebno testirati kontakte koji nemaju simptome, ali je američki epidemiolog Anthony Fauci izrazio zabrinutost zbog toga što će nove preporuke Centra ljudima dati pogrešnu pretpostavku da asimptomatsko širenje zaraze ne treba biti razlog za veliku brigu.

Ona je također istakla da samo nošenje maski nije dovoljno, već da je potrebo održavati fizičku distancu i prati ruke.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG