Linkovi

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila Latinsku Ameriku novim epicentrom pandemije koronavirusa


Pogrebni radnici sahranjuju tijelo čoveka koji je navodno preminuo od COVID-19, na groblju u Vila Formosi, u predgrađu Sao Paula, Brazil, 22. maja 2020. (Photo by NELSON ALMEIDA / AFP)
Pogrebni radnici sahranjuju tijelo čoveka koji je navodno preminuo od COVID-19, na groblju u Vila Formosi, u predgrađu Sao Paula, Brazil, 22. maja 2020. (Photo by NELSON ALMEIDA / AFP)

Latinska Amerika novi je epicentar pandemije koronavirusa, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija u ponedjeljak, dok dnevni broj preminulih u tom regionu sada premašuje rast koji postoji u Sjedinjenim Državama ili Evropi.

Svjetska zdravstvena organizacija je u ponedjeljak saopštila da je zabilježeno 938.000 slučajeva povezanih sa COVID-19 u Latinskoj Americi i na Karibima i gotovo 50.000 smrti po danu. Brazil, Čile i Ekvador vodeći su na listi Centralne i Južne Amerike sa najviše slučajeva.

U Sjedinjenim Državama, od posljedica COVID-19 je preminulo oko 26.000 korisnika staračkih domova, izvijestila je vlada, što je gotovo jedna četvrtina ukupnog broja smrtnih slučajeva u SAD od ove bolesti. Oko 450 zaposlenih u staračkim domovima takođe je preminulo od COVID-19.

"Ovi podaci, detaljni podaci iz svih dijelova zemlje, jasno pokazuju da su starački domovi devarstirani virusom", rekli su direktor CDC-a Robert Redfield i šefica Centra za medicinske usluge Seema Verma u zajedničkom pismu guvernerima država u SAD.

COVID-19 posebno je razoran za starije ljude, od kojih mnogi već imaju zdravstvene probleme. Neki stručnjaci kažu da bi broj slučajeva COVID-19 u staračkim domovima mogao da bude i potcijenjen, budući da bi neke smrti mogle da budu pripisane drugim uzrocima.

Federalni zvaničnici preporučuju jednokratni test za sve stanovnike staračkih domova i osoblje i nedjeljni test koji bi tome slijedio. Verma takođe kaže da starački domovi moraju da budu "ekstremno oprezni" prije nego što odluče da otvore svoja vrata za posjetioce.

Ona je takođe rekla da je njena kancelarija povećala kazne za staračke domove koji nisu preduzeli predviđene mjere protiv širenja zaraze.

Ponovo Ebola, uz COVID-19 i boginje

U Demokratskoj Republici Kongo (DRK), vlasti su izvijestile o novom izbijanju zaraze smrtonosnim virusom ebola, istog dana kada je objavljeno da ta zemlja ima 3.200 slučajeva COVID-19.

Ministrstvo zdravlja DRK sapštilo je da je registrovano šest slučajeva u oblasti duž rijeku Kongo, na granici sa Repulikom Kongo.

To se dogodilo baš kada je DRK planirala da proglasi kraj prethodne epidemije ebole u Sjevernom Kivu, istočnoj oblaski DRK.

Epidemija COVID-19 i ebole dolazi u DRK povrh onoga za šta zvaničnici kažu da je svjetsko najveće žarište ospica.

U međuvremenu, širom svijeta, mnoge turističke destinacije počele su da u ponedjeljak ponovo otvaraju vrata za posjetioce, uključujući i Florida kiz, koloseum u Rimu, grčke hotele, plaže u Turskoj i muzeje u Holandiji. Svi posjetioci pozvani su da preduzimaju prikladne mjere opreza.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG