Linkovi

Svjetska populacija ove godine dostići će 8 milijardi, procjenjuju UN


Ilustracija
Ilustracija

Očekuje se da će svjetska populacija 15. novembra dostići osam milijardi, predviđaju Ujedinjene nacije. U izvještaju se navodi da će Indija nadmašiti Kinu kao najmnogoljudnija zemlja svijeta 2023. godine.

Rekordan broj ukupnog svjetskog stanovništva "podsjetnik je na našu zajedničku odgovornost da brinemo za našu planetu i da na trenutak razmislimo gdje još zaostajemo u našim obavezama jednih prema drugima", izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres.

"Ovo je prilika da slavimo našu raznolikost i napretke u zdravstvu koji su produžili životni vijek i dramatično su umanjili smrtnost među majkama i djecom", dodao je.

U prognozi Odjela UN-a za ekonomska i socijalna pitanja navodi se da svjetsko stanovništvo raste najsporijim tempom od 1950.

Ta brojka trebala bi dostići 8,5 milijardi 2030. godine i 9,7 milijardi u 2050. da bi dostigla vrhunac od 10,4 milijardi u 2080-im prije nego što stagnira na tom nivou do 2100. godine.

Dok je pad stope prirodnog priraštaja uočen u nekoliko zemalja u razvoju, više od polovine prognoziranog rasta broja svjetskog stanovništva u narednim decenijama bit će koncentrisano u osam zemalja, navodi se u izvještaju.

Te zemlje su, tvrdi se u izvještaju, Demokratska Republika Kongo, Egipat, Etiopija, Indija, Nigerija, Pakistan, Filipini i Tanzanija, prenosi AFP.

XS
SM
MD
LG