Linkovi

Svjetska banka: Globalna privreda će pasti 5,2 odsto u 2020.


World bank Recession in Balkans
World bank Recession in Balkans

Svjetska privredna aktivnost će pasti 5,2 odsto ove godine, ocijenila je danas Svjetska banka u ažuriranoj prognozi, naglašavajući da je pandemija Covida-19 imala "brz i masivan" uticaj uprkos finansijskoj pomoći bez presedana.

Radi se o "najdubljoj" recesiji od Drugog svjetskog rata, a za brojne zemlje koje su upale u recesiju ove godine to je najgora kriza u posljednjih 150 godina, navela je ta međunarodna institucija u ažuriranom izveštaju "Globalni ekonomski izgledi", prenosi agencija Frans pres.

Svjetski privredni pad od 5,2 odsto ove godine predstavlja najdublju recesiju od globalnlog privrednog pada 1945-46 od 13,8 odsto na kraju Drugog svjetskog rata.

Svjetska banka je navela da bi između 70 i 100 miliona ljudi moglo da zapadne u ekstremno siromaštvo.

Za sve zemlje prihod po glavi stanovnika će pasti u prosjeku za 6,2 odsto, što je mnogo više nego pad od 2,9 odsto za vrijeme finansijske recesije 2009. godine.

Svjetska banka je u januaru procenila da će svjetska privreda ove godine zabilježiti skroman privredni rast od 2,5 odsto, što znači da je sadašnja prognoza poslije pandemije za 7,7 procentnih poena lošija.

Za SAD Svjetska banka predvidja pad BDP-a ove godine od sedam odsto, a zatim rast od 3,9 odsto 2021. godine.

Za Kinu, drugu svjetsku privredu po veličini, predviđa se da će privredni rast usporiti na jedva primjetnih jedan odsto ali očekuje se oporavak od 6,9 odsto u 2021. godini.

Za 19 zemalja eurozone očekuje se privredni pad od 9,1 odsto ove godine, i rast od četiri odsto 2021.

Ekonomisti Svjetske banke upozorili su da su njihove prognoze zasnovane na pretpostavci da je najgori dio epidemije korona virusa pri kraju i da će privrede da se oporave relativno brzo kako vlade budu počele ponovo da ih otvaraju, navodi agencija AP.

Ukoliko bude drugi talas virusa koji će poremetiti ekonomsku aktivnost kasnije ove godine onda će privredni rast ove godine pasti još više a oporavak iduće godine će biti slabiji, naveli su analitičari Svjetske banke.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG