Linkovi

Novi stadioni za Svjetski fudbalski kup


Ponosni Južnoafrikanci
Ponosni Južnoafrikanci

Južnoafrikanci su veoma uzbudjeni što su kao prva afrička zemlja domaćini Svjetskog fudbalskog kupa, a posebno su ponosni na potpuno nove stadione gdje će se igrati ukupno 64 utakmice.

Južnoafrikanci su veoma uzbudjeni što su kao prva afrička zemlja domaćini Svjetskog fudbalskog kupa, a posebno su ponosni na potpuno nove stadione gdje će se igrati ukupno 64 utakmice. Vlada je potrošila gotovo dvije milijarde dolara za izgradnju stadiona, uključujući i arhitektonski biser u Durbanu, na jugoistoku zemlje, na kojem će se igrati sedam utakmica prvenstva.

Njegov nosivi luk penje se do 106 metara u zrak, podsjeća na nacionalnu zastavu i promijenio je izgled grada. Posebnim liftom može se popeti na vrh odakle se pruža pogled na cijeli grad i Indijski okean.

Capetown, na južnoj, atlanskoj, obali zemlje, dobio je takodje novi stadion sa 70 hiljada mjesta i nalazi se izmedju zatvora iz ere aparthejda na otoku Robben i čuvene Ravne planine. Na njemu će se igrati 8 utakmica. Novi stadioni su izgradjeni i umanjim gradovima, uključujući Polokwane i Nelspruitt. Pet postojećih stadiona je temeljito preuredjeno. Vlada želi da zemlji ostane trajna uspomena od sporta, koji je pod aparthejdom bio totalno zapušten.

Biser cijelog prvenstva svakako je Fudbalski Grad sa 90 hiljada sjedišta u Johannesburgu, izgradjen na samom izlazu iz Soweta. Ovdje će se igrati 8 utakmica, uključujući otvaranje i finalne mečeve.

Trener argentinske reprezentacije Diego Maradona obišao je stadione i kaže da je zaista bio impresioniran, posebno Fudbalskim Gradom:

- Ovaj stadion zaista znači mnogo. To je divan stadion kakav se može vidjeti tek na malo mjesta na zemaljskoj kugli.

Južnoafrikanci su istinski uzbudjeni zbog svojih novih fudbalskih objekata. Ali se oni, uz to, nadaju da će strani navijači naći vremena da posjete i mnoge druge turističke atrakcije i osjete njihovo srdačno gostoprimstvo.

XS
SM
MD
LG