Linkovi

Vijeće Europe kritizira Svjetsku zdravstvenu organizaciju zbog 'preuveličavanja opasnosti od svinjske gripe'


Vijeće Europe kritizira Svjetsku zdravstvenu organizaciju zbog 'preuveličavanja opasnosti od svinjske gripe'

U postupku odlučivanja u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji nedostajalo je transparentnosti, što je dovelo do straha u vezi moguće upletenosti farmaceutske industrije u cijeli slučaj – kaže se u dokumentu Vijeća Europe.

Vijeće Europe kritiziralo je Svjetsku zdravstvenu organizaciju zbog toga što je – kako se navodi – preuveličala opasnost od svinjske gripe, odnosno virusa H1N1, što je dovelo do velikog a bespotrebnog javnog troška.

U izvješću Vijeća Europe navodi da je jedna od posljedica bila i – kako se pokazalo – uvelike bezrazložna panika u mnogim zemljama. U postupku odlučivanja u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji nedostajalo je transparentnosti, što je dovelo do straha u vezi moguće upletenosti farmaceutske industrije u cijeli slučaj – kaže se u dokumentu Vijeća Europe.

Ovo europsko tijelo založilo se za više otvorenosti kada je u pitanju rad Svjetske zdravstvene organizacije te uvođenje sustava kojim bi se izbjeglo da 'ona djeluje u korist vlastitih, a ne javnih interesa'. U dokumentu Vijeća Europe upozorava se i na opasnost od medijskog senzacionalizma i nepotrebnog širenja panike.

Posljednje izvješće Svjetske zdravstvene organizacije navodi da je od svinjske gripe u 214 zemalja svijeta umrlo više od 18 tisuća ljudi. Stanje globalne pandemije, WHO je proglasio prije godinu dana.

XS
SM
MD
LG