Linkovi

Svijet pred Sudnjim danom - tvrdi pastor Harold Camping


Harold Camping
Harold Camping

U nedavnom intervjuu, Harold Camping je rekao da je dobro proučio Bibliju te da je siguran da će smak svijeta početi u subotu, 21. svibnja. "U Bibliji piše da će doći do potresa kakav još svijet nije vidio"

Jedan američki pastor, čije radio-propovjedi sluša milijunska publika, tvrdi da će u subotu 21. svibnja nastupiti Sudnji dan. Iako je šira javnost dočekala ovu prognozu s podsmjehom, analitičari vjerske scene u Sjedinjenim Državama kažu da su ovakva predviđanja razmjerno česta u nekim strujama američkog protestantizma.

Family Radio – mreža vjerskih radijskih postaja – već tjednima objavljuje poruke 89-godišnjeg pastora Harolda Campinga u kojima on navješćuje Sudnji dan odnosno smak svijeta. Kao što je slučaj u nekim manjim fundamentalističkim sektama, Harold Camping nije i službeno svećenik niti ima vlastitu crkvu. No, njegove propovjedi slušaju milijuni, i u Americi i u inozemstvu.

U nedavnom intervjuu, Camping je rekao da je dobro proučio Bibliju te da je siguran da će smak svijeta početi u subotu, 21. svibnja. "U Bibliji piše da će doći do potresa kakav još svijet nije vidio" - tvrdi Camping.

Prema kršćanskom vjerovanju, na Sudnji dan pravednici odlaze u raj, spašeni, dok grešnici nestaju u Armagedonu – propasti svijeta. Harold Camping priznaje da je pogriješio kada je sličan događaj navijestio 1994. Ali sada je siguran!

"Bez sumnje. To uopće nije upitno. Sudnji će se dan upravo tog dana dogoditi. To je vrlo stravična perspektiva. Ali, mi smo učinili sve kako bi svijet obavijestili o tome" - kaže on.

Sljedbenici ovog pastora posljednjih su mjeseci krstarili Amerikom i širili ovo upozorenje. Na mnogim su autocestama osvanuli i džambo plakati s porukom da se svijetu sprema kraj. Prema jednoj anketi nekih 20 posto Amerikanaca uvjereno je da će se – još za njihova života – na zemlju vratiti Isus Krist. Predsjednik Ronald Reagan je u svom dnevniku napisao da je uvjeren da se svijet nalazi pred Armagedonom, apokaliptčnom bitkom između dobra i zla.

Vinson Synan, pastor Pentekostalne crkve i predavač na teološkom fakultetu Sveučilišta Regent u saveznoj državi Virginija, kaže da 'Harold Camping očito zna nešto što niti sam Isus ne zna'. Vinson Synan kaže da je ovakvih predviđanja bilo od drugog stoljeća naše ere: "Riječ je o ciničnoj manipulaciji milijunima kršćana koji se nadaju dolasku Krista. Posebno je okrutno određivati neki konkretni datum, jer ako ste dobar kršćanin – vi se nadate da do dolaska Krista može doći u bilo kojem trenutku. Za taj se događaj treba biti spreman u svakom trenutku."

Na internetu je ova prognoza o suboti 21. svibnja kao Sudnjem danu većinom izrugivana. Najavljene su stotine zabava povodom sudnjeg dana a objavljene su i ponude za zbrinjavanje kućnih ljubimaca, ukoliko se vlasnici 'presele u raj'.

Upitali smo Catherine Wissinger, profesoricu povijesti religije na sveučilištu Loyola u New Orleansu – kako će Harold Camping podnijeti činjenicu da u subotu, najvjerojatnije, neće nastupiti smak svijeta. Ona keža: "Prognozi će se vjerojatno dati malo duhovniji sadržaj. 'Nešto se dogodilo, ali nije vidljivo – uglavnom prognoza se ostvarila'. Ili, će reći da nam je Bog dao još jednu šansu – nakon čega će udvostručiti svoje aktivnosti na području širenja vjere."

Ali, uzastopno objavljivanje takvih – na kraju neispunjenih prognoza – moglo bi dovesti i do gubitka vjere među sljedbenicima ekscentričnog pastora Harolda Campinga, kaže Catherine Wessinger.

XS
SM
MD
LG