Linkovi

Crveni križ: COVID19 pacijenti i medicinski radnici suočavaju se sa povećanim nasiljem


International Committee of the Red Cross
International Committee of the Red Cross

Pandemija COVID19 otežala ionako težak položaj ljudi koji žive u siromaštvu i nejednakosti.

Zabilježen je veliki broj slučajeva nasilja nad pacijentima COVID19 i medicinskim radnicima koji se o njima brinu, objavio je u srijedu Međunarodni odbor Crvenog križa.

ICRC je saopćio da je zabilježio 611 djela nasilja u 40 zemalja između februara - kada se pandemija počela širiti - i jula. Međutim, vjeruje se da je stvarni broj slučajeva mnogo veći.

Mnogi se slučajevi desili u Afganistanu, Filipinima i Kolumbiji.

"Ova kriza dovodi do toga da se zdravstveni radnici, u vremenu u kojem su najpotrebniji nalaze u teškoj situaciji", rekao je u izjavi Maciej Polkowski, šef ICRC-ove inicijative Zdravstvena zaštita u opasnosti.

Incidenti uključuju napade, uvrede, prijetnje i izravnu diskriminaciju.

„Ovi napadi imaju poražavajući uticaj na pristup zdravstvenoj zaštiti i pružanje zdravstvene zaštite kada su mnogi zdravstveni sistemi pretrpani“, rekao je Polkowski.

ICRC opisuje napade kao strah - ljude koji se plaše da se razbole, tugu zbog smrti članova porodice ili prijatelja i ljutnju zbog nemogućnosti održavanja pravilne sahrane.

Papa Franjo rekao je u srijedu da bi bilo „žalosno“ ako bi bogate zemlje imale prioritet kada efikasno cjepivo protiv koronavirusa bude spremno.

Pandemija je kriza. Iz nje ne izlazite isti - ili bolji ili gori. Moramo izaći bolji.
Papa Franjo


"Pandemija je otežala ionako tešku situaciju siromašnih i veliku nejednakost" koja vlada u svijetu. Virus, iako ne pravi izuzetke među ljudima, našao se na putu, pogubne, velike nejednakosti i diskriminacije. "

Papa je dodao da bi bilo „skandalozno“ ako sva ekonomska pomoć vezana za COVID-19 završi pomažući industrije za koje kaže da ne pomažu siromašnima i uništavaju okoliš.

„Moramo tretirati veliki virus, socijalnu nepravdu, nejednakost u mogućnostima, marginalizaciju i nedostatak zaštite najslabijih“, rekao je Franjo.

Grupa za planiranje porodice Marie Stopes International rekla je da očekuje skok broja nenamjernih trudnoća, zajedno s više od milion nesigurnih pobačaja ove godine, jer koronavirusna pandemija sprječava žene da nabave kontracepcijske lijekove i pristup sigurnim pobačajima.

Grupa je u novom izvještaju rekla da je 2 miliona manje žena u 37 zemalja primilo ove usluge tokom prvih šest mjeseci 2020. u odnosu na isti period prošle godine.

Indija i zapadna Afrika posebno su pogođene nedostatkom pristupa kontracepciji i sigurnim pobačajima, a grupa se boji da bi sve više i više žena u Aziji i Latinskoj Americi moglo početi doživljavati takve probleme.

Ranije američko izvješće upozorilo je na čak 7 milijuna neželjenih trudnoća zbog pandemije koronavirusa.

U Sjedinjenim Državama Centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestili su da su domorodni Amerikanci i domoroci Aljaske pogođeni virusom teže od bijelih Amerikanaca i vjerojatnije je da će se zaraziti u mlađoj dobi.

Nova studija ukazala je i na ono što se znalo o dugotrajnm zdravstvenim i socijalnim nejednakostima među tim skupinama. Navedeno je da ove populacije često nemaju pristup svježoj tekućoj vodi, imaju veća domaćinstva i ovise o zajedničkom prijevozu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG