Linkovi

Južna Koreja produžila zabranu za letove iz Britanije poslije pozitivnih testova na novi oblik virusa


Passengers from overseas arrive at the Incheon International Airport, amid the coronavirus disease (COVID-19) pandemic in Incheon, South Korea, Dec. 28, 2020.

Južna Koreja je saopštila da će produžiti zabranu za direktne letove iz Velike Britanije do 7. januara, pošto je troje ljudi, koji su nedavno ušli u tu zemlju, testirano pozitivno na oblik COVID-19, koji je prvo identifikovan u Britaniji.

Koreanska Agencija za kontrolu i prevenciju bolesti objavila je da su tri osobe stigle 22. decembra letom iz Londona, i da su one prva tri zabilježena slučaja nove varijante koronavirusa u Južnoj Koreji.

Japan, koji je prijavio svoj prvi slučaj novog soja virusa, zabranio je ulazak svim strancima, koji nemaju boravišnu dozvolu, od ponedjeljka u ponoć do kraja januara.

Počev od ponedjeljka, američke vlasti saopštile su da putnici koji stižu iz Britanije moraju da 72 sata prije polaska imaju negativan test na COVID-19. ​

Vakcina na putu da bude potvrđena

Britanske vlasti trebalo bi da odobre upotrebu još jedne vakcine u borbi protiv koronavirusa ove nedjelje. Radi se o vakcini kompanije AstraZeneca, za koju je izvršnio direktor te farmaceutske kuće rekao da će biti podjednako efikasna protiv virusa kao i njene prethodnice - vakcine koje su napravili Pfizer/BioNTech i Moderna.

Prvi čovjek AstraZenece Pascal Soriot​ izjavio je za nedjeljno izdanje britanskog dnevnika Times da je kompanija „utvrdila dobitnu formulu i kako da postigne efikasnost da, poslije dvije doze, vakcina bude podjednako uspješna kao i ostale”.

Soirot je dodao da vjeruje da će vakcina koju je razvila njegova kompanija takođe biti efikasna protiv novog oblika virusa, koji je više zarazan i izaziva zabrinutost širom svijeta.

Ukoliko bude potvrđena, vakcina AstraZenece biće peta napravljena za borbu protiv koronavirusa. Rani testovi pokazali su da je vakcina 70 odsto efikasna u spriječavanju bolesti, u poređenju sa 95 odsto koliko su prijavili Pfizer i njegov njemački partner BioNTech. Rusija i Kina takođe imaju svoje vakcine.

Najnovija vakcina trebalo bi da se pojavi na tržištu u trenutku kada se svijet približava 81 milion slučajeva zaraze na globalnom nivou, od čega je stradalo više od 1,7 miliona ljudi, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins.

U SAD, zabilježeno je 19 miliona infekcija, a preminulo je više od 333 hiljade ljudi.

Sidnejska luka zatvorena za Novu godinu

U međuvremenu, pandemija je primorala vlasti u Australiji da zabrane građanima da prisustvuju jednoj od najpoznatijih proslava dočeka Nove godine u svijetu.

Premijerka Novog Južnog Velsa Gladys Berejiklian​ objavila je u ponedjeljak da će Sidnejska luka biti zatvorena za javnost u četvrtak uveče na novogodišnju noć, kako bi se spriječilo širenje bolesti izvan predgrađa koje obuhvata plaže na sjeveru grada. Ukupno 125 osoba u tom kraju testirano je pozitivno na COVID-19 od sredine decembra, uključujući i pet novih slučajeva u ponedjeljak.

Tradicionalni doček Nove godine obuhvata spektakularni vatromet koji obajsava nebo iznad čuvenog zdanja Sidnejske opere. Obično, najmanje milion ljudi prisustvuje uživo tom događaju, ali premijerka Berejiklian poručila je da je najbezbjedniji način za građane Sidneja da gledaju vatromet ove godine, iz svojih kuća, na televiziji.

XS
SM
MD
LG