Linkovi

Pet izbora koji će u 2024. oblikovati globalni poredak


Izbori 2020.
Izbori 2020.

Da li bi Donald Trump mogao da se vrati u Belu kuću? Hoće li neko u Rusiji izazvati Vladimira Putina koji bi mogao da dobije još šest godina vlasti? Budući da polovina svijeta glasa 2024. godine i da oko 30 zemalja bira predsjednika, ovo je pet ključnih izbora koje treba imati u vidu.

Revanš Trump-Biden?

Desetine miliona Amerikanaca će 5. novembra izabrati 60. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država na glasanju koje bi moglo da zadrži aktuelnog Joe Bidena na vlasti do njegove 86. godine.

Anketa za anketom pokazuje da većina glasača misli da je predsjednik iz redova Demokratske partije sklon gafovima prestar da bi bio glavni komandant, uprkos tome što je njegov vjerovatni rival, bivši predsjednik Donald Trump, sa svojih 77 godina pravi slične greške.

Čini se da će predizbornu kampanju obilježiti dezinformacije, koje potiču od njihovog prethodnog nadmetanja koje se završilo tako što su Trumpove pristalice upale na KCpitol kako bi pokušale da spriječe potvrdu Bidenove pobjede u Kongresu.

Trump ulazi u trku za nominaciju Republikanske stranke kao izraziti favorit, uprkos višestrukim krivičnim postupcima koji se nadvijaju nad njim.

Još šest godina Putina?

Vladimir Putin je lider Rusije posljednje 23 godine. Ustav je izmijenio 2020. kako bi mogao da teoretski ostane na vlasti do 2036. godine, čime bi potencijalno mogao da vlada duže od Josifa Staljina.

S obzirom na to da je rat u Ukrajini iskoristio za zatvori ili ušutka neistomišljenike i protivnike, male su šanse da će mu neko stati na put u obezbjeđivanju još šest godina na martovskim izborima ako se, kako se očekuje, odluči da se kandiduje.

Njegov dugogodišnji neprijatelj Aleksej Navaljni služi kaznu od 19 godina u strogoj kaznenoj koloniji.

Drugi potencijalni izazivač, ukrajinski ratni veteran i nacionalistički bloger Igor Girkin, najavio je namjeru da se kandiduje, ali je i on u zatvoru na neodređeno vrijeme.

Narendra Modi, premijer Indije
Narendra Modi, premijer Indije

Modijeva velika igra moći

Skoro milijardu Indijaca biće pozvano da glasa u periodu od aprila do maja kada najmnogoljudnija nacija svijeta izlazi na izbore na kojima premijer Narendra Modi i njegova nacionalistička partija BJP traže treći mandat.

Modijeva politička karijera i uspjeh zasnovani su na podršci više od milijardu indijskih Hindusa i na, kako kažu kritičari, raspirivanju neprijateljskih osjećanja prema velikoj muslimanskoj manjini u zemlji.

Uprkos gušenju građanskih sloboda tokom njegovog mandata, Modi je pred izbore očigledan favorit i njegove pristalice mu pripisuju zasluge za jačanje položaja zemlje na globalnoj sceni.

Indija je u avgustu postala tek četvrta zemlja koja je spustila letjelicu bez posade na Mjesec poslije Rusije, SAD i Kine, a planira da pošalje čovjeka na Mjesec do 2040. godine.

EU test za populiste

Na najvećim svjetskim transnacionalnim izborima u junu će više od 400 miliona birača s pravom glasa iz 27 zemalja Evropske unije birati 720 članova Evropskog parlamenta koji odlučuje o pitanjima koja se kreću od naplate računa za mobilne telefone u romingu do privatnosti online podataka.

Glasanje će biti test podrške desničarskim populistima, koji su dobili vjetar u leđa poslije pobjede na nedavnim izborima u Holandiji antiislamske i anti-EU Partije za slobodu Gerta Vildersa (Geert Wilders), kao i prošlogodišnjom pobjedom krajnje desne Braće Italije premijerke Đorđe Meloni (Giorgia Meloni).

Pozdravljajući pobjedu Vildersa, poslanik Žordan Bardela (Jordan Bardella) u Evropskom parlamentu iz krajnje desne francuske partije Nacionalno okupljanje napisao je na Facebooku: "Dajte jun 2024!"

Evropski parlament
Evropski parlament

Prva žena na čelu Meksika?

Bivša ljevičarska gradonačelnica glavnog grada i poslovna žena autohtonih korijena nadmeću se u predsjedničkoj trci kojom bi moglea da uđe u istoriju Meksika ako poslije glasanja u junu neka od njih postane prva žena na čelu zemlje s tradicijom mačizma.

Bivša gradonačelnica grada Meksiko Klaudija Šejnbaum (Claudia Sheinbaum) kandiduje se u ime partije Morena odlazećeg predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Njena rivalka Sočitl Galvez (Xochitl) izabrana je da predstavlja opozicionu koaliciju Široki front za Meksiko.

Mladi guverner iz države Nuevo Leon, Semuel Garsija (Garcia), takođe se nedavno uključio u trku.

Ankete zasad pokazuju da Šejnbaum ima značajnu prednost.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG