Linkovi

Grupa osumnjičena za ransomware cyber napad traži 70 miliona dolara otkupnine


Ransomware cyberattack illustration. (Diaa Bekheet)
Ransomware cyberattack illustration. (Diaa Bekheet)

Hakeri za koje se sumnja da stoje iza masovnog ransomware napada zatražili su kriptovalute u iznosu od 70 milijona dolara u zamjenu za otključavanje svih pogođenih sistema.

Zahtjev za otkuoninu se pojavio u nedjelju na "dark web" mjestu koje koristi ruska banda REvil.

Cyber napad u petak je pogodio sisteme stotina kompanija i javnih agencija širom svijeta.

To uključuje i proboj u softversku kompaniju Kaseya sa sjedištem u Miamiju, koja je napad nazvala "sofisticiranim".

Kaseya je u izjavi objavila da ima na raspolaganju alat za otkrivanje kako bi kupci vidjeli jesu li im sistemi infiltrirani te kako se nada da će svoje podatkovne centre početi vraćati na mrežu do kraja ponedjeljka.

FBI je rekao da je REvil odgovoran za ransomware napad krajem maja koji je zaustavio poslovanje JBS-a, najveće svjetske kompanije za preradu mesa.

Američki predsjednik Joe Biden u subotu se osvrnuo na svoj sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prošlog mjeseca, sugerirajući da će Sjedinjene Države smatrati Rusiju odgovornom ako je povezana s napadom.

"Ako jest, bilo sa znanjem i / ili posljedicom Rusije, onda sam rekao Putinu da ćemo odgovoriti", rekao je Biden novinarima.

Ovo izvješće uključuje podatke Associated Pressa i Reutersa

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG