Linkovi

Beograd: Svijeće i muk ispred škole 


Cvijeće, svijeće i dječje igračke ispred škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.
Cvijeće, svijeće i dječje igračke ispred škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Dan poslije masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar" u beogradskom naselju Vračar, građani donose cvijeće i pale svijeće za ubijene i ranjene u pucnjavi.

Maloljetni K.K. rođen 2009. godine je iz očevog pištolja ubio osmero đaka i radnika obezbjeđenja škole i ranio još šestero đaka i nastavnicu. Dvoje djece je i dalje u kritičnom stanju.

K.K., učenik sedmog razreda, ušao je u srijedu ujutru u školu pred kraj prvog časa, i prvo ubio radnika obezbjeđenja, a potom pucao u djecu i nastavnicu istorije. Kako su saopštili nadležni, on je napad planirao duži vremenski period i znao je tačno koga targetira. Sa sobom je nosio dva pištolja, koja je legalno posjedovao njegov otac. Poslije ubistva, pozvao je policiju i uhapšen je u školskom dvorištu.

Ocu dječaka određeno je zadržavanje od 48 sati. Maloljetni K.K. nije krivično odgovoran za učinjeno, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu, jer nije još napunio 14 godina.

U Srbiji je proglašena trodnevna žalost od petka do nedjelje.

Policija ispred ulaza u OŠ "Vladislav Ribnikar", 4. maj 2023.
Policija ispred ulaza u OŠ "Vladislav Ribnikar", 4. maj 2023.

Kako javlja RTS, direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je da je troje od četvero ranjenih - dvoje učenika i nastavnika sasvim dobro i da su budni.

Za četvrtog pacijenta, jednog od učenika, Ašanin kaže da je došao sa teškim prostrijelnim ranama grudnog koša, vrata i kičme i da je dvaput operisan, te da se njegovo stanje i dalje kvalifikuje kao kritično.

Siniša Dučić, direktor dječje bolnice u Tiršovoj, u koju je primljeno troje djece, kazao je da su dva dječaka sa prostrijelnim ranama nogu stabilno.

Djevojčica koja je primljena sa povredom glave je i dalje životno ugrožena i u kritičnom je stanju.

Građani donose cvijeće i pale svijeće ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, 4. maj 2023.
Građani donose cvijeće i pale svijeće ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, 4. maj 2023.

Štrajk prosvjetnih radnika i zahtjev za ostavku ministra

Nezavisni sindikat prosvjetnih radnika Srbije odlučio je da od četvrtka obustavi rad u školama poslije masovnog ubistva, dok će Unija sindikata prosvjetnih radnika Srbije obustviti nastavu od petka. Sindikat Nezavisnost će također obustaviti rad u školama od petka, prenosi FoNet.

Nezavisni sindikat prosvjetnih radnika Srbije je zatražio i hitnu smjenu ministra prosvjete Branka Ružića, člana SPS-a.

Predsjednik tog sindikata Dušan Kokot izjavio je za N1 da će štrajk prosvjetnih radnika trajati do razrješenja ministra prosvjete.

"Ministar nema ličnu odgovornost u slučaju OŠ 'Vladislav Ribnikar' u Beogradu, ali on mora biti smenjen zbog onoga što je rekao na jučerašnjoj konferenciji za novinare koja je bila poražavajuća za sve u sistemu obrazovanja poput jučerašnje tragedije. Nasilje dolazi sa vrha. I kada ministar prosvete kaže da sistem nije zakazao, a Kristijan Golubović posećuje školu, Vučić se ponaša agresivno prema novinirama i ministar ne vidi u tome ništa sporno, onda mora da bude razrešen" kaže Kokot.

Plakat ispred škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, 4. maj 2023.
Plakat ispred škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, 4. maj 2023.

Lider SPS-a Ivica Dačić rekao je da je Ružić prenio da je spreman da podnese ostavku ako ima njegove individualne odgovornosti u napadu, ali Dačić smatra da to neće odrediti da li će se društvo posvetiti rješavanju ovakvog problema, prenos FoNet.

"Ja bih razumeo da je reč o individualnoj odgovornosti i propustu, ovde je reč o jednoj objektivnoj odgovornosti. Moramo da se ozbiljno bavimo ovakvim stvarima, ali ne samo narednih deset dana, već uvek", rekao je Dačić za televiziju Happy.

Mediji: Novi incidenti sa vatrenim oružjem

Mediji prenose da su se u Srbiji i regionu desili i drugi incidenti poslije masovnog ubistva u školi na Vračaru.

Policija u Obrenovcu obavlja razgovor sa maloljetnikom koji je jutros u školi izvadio plastični pištolj, i sa njegovim ocem, rečeno je FoNetu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Dječak je u školu donio i pokazivao plastični pištolj. Mediji su ranije prenijeli da je dječak u Osnovnoj školi "Jefimija" u Obrenovcu nakon minute šutnje izvadio plastični pištolj, pa je školski policajac pozvao kolege.

FoNet prenosi i navode portala iz BiH da je jedan mladić iz Bihaća zaprijetio da sprema napad na učenike i zaposlene u Ekonomskoj školi po ugledu na napad u Beogradu. Iz škole su, kako je navedeno, rekli da nema potrebe za panikom i da su nadležni reagovali na vrijeme.

XS
SM
MD
LG