Linkovi

Švicarska blokirala danski zahtjev da za slanje oružja Ukrajini


ilustracija
ilustracija

Švicarska vlada stavila je veto na zahtjev Danske za slanje oklopnih transportera švicarske proizvodnje u Ukrajinu, navodeći svoju politiku neutralnosti da ne isporučuje oružje u zonama sukoba, izvijestila je u srijedu švicarska televizija SRF.

Državno tajništvo za ekonomska pitanja (SECO) odbilo je ponudu Danske da Ukrajini dostavi oko 20 borbenih vozila pješaštva Piranha III, rekao je SRF, pozivajući se na potvrdu agencije.

SECO nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Neutralna Švicarska zahtijeva od stranih zemalja koje kupuju švicarsko oružje da traže dopuštenje za ponovni izvoz.

U aprilu je stavila veto na ponovni izvoz švicarskog streljiva korištenog u protuzračnim tenkovima koje Njemačka šalje u Ukrajinu. Također je odbio zahtjev Poljske za oružjem za pomoć susjednoj Ukrajini.

Švicarska je odustala od dosadašnje prakse i usvojila sankcije Europske unije osmišljene da kazni Rusiju za invaziju na Ukrajinu, upad koji Moskva opisuje kao specijalnu vojnu operaciju za razoružavanje i "denacificiranje" Ukrajine.

No, švicarska se neutralnost suočava s najvećim testom u desetljećima dok domaća rasprava bjesni o tome kako protumačiti politiku koja je Švicarsku držala izvan oba svjetska rata tijekom 20. stoljeća.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG