Linkovi

Švicarski birači odbili ograničenje imigracije iz EU


Passengers wear protective masks as they sit in a tram of public transport in Switzerland
Passengers wear protective masks as they sit in a tram of public transport in Switzerland

Birači u Švicarskoj odbili su predloženo ograničenje imigracije iz zemalja Europske unije na nacionalnom referendumu u nedjelju.

Prijedlog slobode kretanja koji je iznijela populistička Švicarska narodna stranka poražen je, a samo je 38% glasača podržalo tu mjeru.

Namjera Narodne stranke bila je dati prednost švicarskim građanima na radnim mjestima, socijalnoj zaštiti i pogodnostima nad onima iz 27 zemalja EU, čija Švicarska nije članica.

Kritičari prijedloga tvrde da bi bilo nepovoljno za švicarske građane koji žele živjeti ili raditi u bilo kojoj zemlji članici EU-a.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je rezultat rekavši da je podržao "jedan od temeljnih stupova našeg odnosa: uzajamnu slobodu kretanja, života i rada u Švicarskoj i EU".

Oko 1,4 milijuna građana EU živi u Švicarskoj, zemlji s otprilike 8,2 milijuna, dok oko 500 000 Švicaraca živi u zemljama članicama EU.

Što se tiče domaćih pitanja uključenih u glasovanje, više od 60 posto birača založilo se za produljivanje roditeljskog dopusta za očeve, koji poput porodiljnog dopusta roditeljima omogućuju 80 posto plaće, do 196 švicarskih franaka dnevno.

Kupnja borbenog zrakoplova od 6,5 milijardi dolara, pitanje o kojem se raspravljalo otprilike deset godina, dobila je glas sa samo 50,1% za.

Švicarski glasači odbili su pokušaj da se olakša odstrel vukova koji se smatraju prijetnjom za stoku.

Izlaznost od oko 60% na nedjeljnom referendumu bila je znatno veća nego na zadnjim referendumima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG