Linkovi

Svi spominju opoziv predsjednika Trumpa - osim demokrata


Predsjednik Donald Trump na skupu u Zapadnoj Virginiji, 21. august 2018.
Predsjednik Donald Trump na skupu u Zapadnoj Virginiji, 21. august 2018.

Nova anketa Washington Posta i mreže ABC ukazuje da gotovo polovina zemlje želi da Kongres počne proces za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, ali demokrate za sada nisu spremne ni da pomenu tu riječ.

U međuvremenu, Trump i republikanci u Kongresu koriste tu prijetnju opozivom da bi motivisali njihovu glasačku bazu za predstojeće kongresne izbore.

Predsjednik Trump ima listu pitanja o kojima želi da govori pred svojim pristalicama. Rastuća ekonomija, zid na granici i sada….

“Opozvaćemo ga! Ali on obavlja sjajan posao! Nema veze, zapamtite rečenicu: ‘On obavlja sjajan posao’.”

Anketa TV mreže ABC i Washington Posta objavljena prošlog mjeseca ukazuje da 49 posto Amerikanaca vjeruje da bi Kongres trebalo da počne proces opoziva predsjednika. Trump koristi tu prijetnju da ohrabri svoje pristalice.

“Ako se to desi, to je vaša greška jer ne glasate.”

Međutim, demokrate u Kongresu neće ni da spomenu tu riječ. Oni više vole da sačekaju zaključke specijalnog istražitelja o ruskom miješanju u predsjedničke izbore 2016.

Liderka demokrata u Predstavničkom domu Nancy Pelosi
Liderka demokrata u Predstavničkom domu Nancy Pelosi

“Da vam kažem o opozivu, ne možemo da se odnosimo politički. Ne možemo. Moramo da tragamo za istinom”, saopštila je liderka demokrata u Predstavničkom domu Nancy Pelosi.

Historija je zaslužna za tu nespremnost. Oktobra 1998., republikanci u Predstavničkom domu su počeli proces opoziva predsjednika Billa Clintona zbog optužbi da je ometao pravdu u istrazi njegove afere sa bivšom pripravnicom u Bijeloj kući, Monikom Lewinsky. Taj potez je naveo demokrate da glasaju u velikom broju u novembru.

Stoga za sada, većina demokrata ingoriše to pitanje iako to nije slučaj sa Trumpom. Kalkulacije bi mogle da se promjene poslije kongresnih izbora, ali proces opoziva još uvijek je suočen sa znatnim političkim preprekama u Kongresu, čak i ako demokrate dobiju dovoljno mjesta da osvoje većinu u Predstavničkom domu.

“U tom slučaju, 17 od 50 republikanaca u Senatu bi moralo da glasa za Trumpovo uklanjanje sa položaja, a to bi značilo da glasaju protiv volje svojih birača. Da li je vjerovatno da bi to učinili? Sudeći po tome kako stvari sada stoje, ne”, ocijenio je David Barker sa Američkog univerziteta.

Za sada zakonodavci iz obje stranke su umjesto toga odlučili da se uoči novembarskih kongresnih izbora fokusiraju na pitanja poput radnih mjesta i imigracije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG