Linkovi

WHO: Svijet i dalje usred prvog talasa pandemije


Amblem Svetske zdravstvene organizacije u sedištu u Ženevi (REUTERS/Denis Balibouse/File Photo)
Amblem Svetske zdravstvene organizacije u sedištu u Ženevi (REUTERS/Denis Balibouse/File Photo)

Zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je da je svijet i dalje u centru pandemije koronavirusa, dok pojedine države nastoje da je suzbiju, a preostale popuštaju restriktivne mjere – uprkos porastu broja novooboljelih.

“U sredini smo prvog globalnog talasa. I dalje smo u fazi kada se bolest razvija”, izjavio je Majk Rajan – izvršni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Rajan je rekao da je broj oboljelih u porastu u Južnoj Americi, Južnoj Aziji i drugim područjima svijeta.

“Stanje je podložno promjenama u bilo kom trenutku”, rekao je Rajan uz upozorenje da Sjeverna Amerika, Evropa i Jugoistočna Azija – kao i preostali dijelovi svijeta ne bi trebalo prebrzo da popuštaju restriktivne mjere.

Zvaničnik WHO za hitno djelovanje uputio je upozorenje prije zvanične pojave drugog talasa – što je izazvalo zabrinutost građana koji se protive trendu brzog otvaranja država širom svijeta.

Prethodno je Tedros Gebrejesus, čelnik WHO, objavio da će se privremeno prekinuti testiranje lijeka hidroksihlorokina u okviru nastojanja pronalaska efikasne terapije za koronavirus. Gebrejesus je, govoreći o tome, ukazao na naučnu studiju medicinskog žurnala The Lancet čiji su autori ukazali na procjenu veće smrtnosti pacijenata koji su uzimali taj lijek.

On je istakao da je medikament prihvaćen kao bezbjedan za upotrebu kod pacijenata oboljelih od autoimunih bolesti poput malarije.

Ukazano je i da do sada nije bilo nikakvih problema tokom testiranja hidroksihlorokina koje su sprovodili stručnjaci SZO – ali da je proces privremeno obustavljen usljed mjera predostrožnosti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu je od koronavirusa oboljelo 5.404.512 ljudi. Od posljedica te bolesti, prema istom izvoru, preminulo je 343.514 osoba širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG